Blog
0   5

Meninger om musik

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvem tør kloge sig på formelsamlinger og grammatik, når ens egen skolegang hører en fjern fortid til, og man derfor må henvise til onkel Jørgen, der jo er “ekspert” i matematik.

Forældrekommunikation er en sjov størrelse. Ikke mindst grundet den ikke-uvildige vinkel, der gerne kommer ud af den faglige stolthed fra den ene ende af bordet over til den familiære på den anden. Alligevel, oplever jeg, er det er med en vis ærefrygt fra de fleste forældre, når henvendelsen angår de større fag i skolen. Hvem tør kloge sig på formelsamlinger og grammatik, når ens egen skolegang hører en fjern fortid til, og man derfor må henvise til onkel Jørgen, der jo er “ekspert” i matematik. Men musik, derimod, er tilsyneladende faget, hvor alle har en mening, hvilket afføder et decideret holdningsanarki hos forældrene.

Tidssvarende

Jeg skrev for nylig til et hold forældre, at deres barn konsekvent valgte at komme for sent til mine timer, og, at når vedkommende ellers var der, i øvrigt virkede både umotiveret og ligeglad. Ikke at bolden ikke blev grebet eller at budskabet blev negligeret, men alligevel skulle det ind mellem sidebenene, at måske min undervisning var årsagen til deres podes manglende engagement. Hvis jeg nu opdaterede repertoiret med noget mere tidssvarende, var der større sandsynlighed for, at jeg tilmed ville få resten af klassen med. Jeg kvitterede med en liste over tre sange fra indeværende årti, endog med en fra indeværende år. Mere tidssvarende kan det vel ikke blive. Ellers undlod mit kogende hjerte at gå yderligerende ind i debatten.

Sagens kerne

Artiklen fortsætter under banneret

Men det er nok i grunden ikke dér problemet ligger. Musik er, på godt og ondt, et demokratisk anliggende. Men den rummer også en side, der er teoretisk funderet og analytisk krævende. Hvor mange beskæftiger sig til dagligt med sonatesatsformen, neapolitanske subdominanter og kvintcirklen? Nej vel? Mindre kan også gøre det, men for de fleste er musik bare underholdning, og så skal man gerne snakke hen over det. Mediebilledet har ikke gjort det nemmere for musiklæreren, men ligefrem at gøre sig klog på undervisningen som ikke-deltagende forælder er at strække den.

Hvad er forskellen på Gud og en neurokirurg? Gud ved, at han ikke er neurokirurg.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
740 andre er allerede tilmeldt