Tidligere har tusindvis af skoleelever mødtes i Spil Dansk Ugen for at synge danske sange sammen. I år betyder corona, at Spil Dansk Ugen gribes an på nye måder.

Spil dansk: Syng danske fædrelandssange på 12 sprog

Lærere kan hente tekster til tre danske klassiske sange på 12 sprog og dermed give Spil Dansk Ugen i år et tvist. Ugen løber af stablen fra den 26. oktober til den 1. november.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'I Danmark er jeg født', 'En lærke letted, og tusind fulgte' og 'Jutlandia' er de tre klassikere, som projektet Alsang under Spil Dansk har oversat til 12 forskellige sprog.

Projektet hedder 'Fædrelandssang på modersmål' og giver mulighed for, at elever kan synge eksempelvis den kendte Kim Larsen-sang 'Jutlandia' på tysk, engelsk, fransk eller urdu. Teksterne er lavet fonetisk, så eleverne kan synge sangene på sprog, de ikke kender.

Sangene er indspillet med et klaver-akkompagnement og vokal, og indspilningerne kan bruges som en førstestemme, som man kan synge sammen med. Det er gratis at afspille og bruge sangene. Sangene er indsunget på engelsk, tysk, fransk, spansk, færøsk, grønlandsk, kinesisk (mandarin), arabisk, hebræisk (evrit), tyrkisk, kurmancî (kurdisk sprogvariant) og urdu.

"De tre sange har vi fået oversat til 12 forskellige fremmedsprog og indspillet, så teksterne ligger på nettet med både på originalsprog og hjælpefonetik. På den måde lægger vi op til, at man på skolerne kan lege lidt. Det er fedt både for dem, som taler arabisk eller grønlandsk som første sprog, men det giver også noget for alle at synge på andre sprog", siger leder af Alsang og direktør i Spil Dansk Ricco Victor til folkeskolen.dk/musik

Spil Dansk er i på grund af corona blevet nødt til at skrue ned for de helt store arrangementer. Til gengæld vil der i løbet af ugen være flere mindre arrangementer, og Danmarks Radio vil i løbet af dagen i ugen spille mere danskproduceret musik.