Læsning
0   3

Ny håndbog og podcast skal hjælpe lærere til at skabe læselyst

Hvordan sikrer man, at eleverne faktisk har lyst til at læse i det faste læsebånd? Ni kommuners skoler og folkebiblioteker har samarbejdet i et udviklingsprojekt om at besvare det spørgsmål. Nu er deres viden og gode råd samlet i en håndbog og en podcast til lærerne.

Mange skoler kører med læsebånd fx 20 minutter om morgenen. Så er man sikre på, at der er et tidspunkt med ro og fokus på den læsning, som man ved er så vigtig.

Men læsebåndet er ikke i sig selv en sikkerhed for, at børnene faktisk gider at læse og nyder at læse. I udviklingsprojektet Lyst til Læsebånd har biblioteker og skoler samarbejdet om at fremme læselysten.

Det er blandt andet sket ved at skabe læsestimulerende rammer, give inspiration til elevers valg af af bøger, åbne for nye adgange til litteratur, sætte fokus på elevernes egen formidling af deres læseoplevelser og iscenesætte møder med læsende rollemodeller i form af bibliotekaren, læreren og klassekammeraterne. 

Erfaringerne fra de ni kommuner er blevet samlet i en håndbog med gode råd og praktiske anvisninger, som biblioteksansatte, lærere, læsevejledere og læsekonsulenter kan bruge.

Artiklen fortsætter under banneret

Der er også lavet tre podcasts, som uddyber pointerne i håndbogen og folder nogle af de konkrete læsebåndsaktiviteter ud.      

Projektet har i 2019 fået tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje til Folkebiblioteker og PLC'er.

Samarbejdspartnerne er Nationalt Videncenter for Læsning og skoler samt folkebiblioteker i ni kommuner: Holbæk, København, Næstved, Stevns, Svendborg Sønderborg, Vejle, Viborg og Aalborg.


Håndbogen og podcastene kan findes via linket herunder


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt