Blog
0   9

Læs. Spis. Sov. Gentag.

Abonner på nyt om Anne Marie Marquardsen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Sprog og læsning er nøglen til livets muligheder - eller hvad tænker du?

Læs. Spis. Sov. Gentag. Dette blogindlægs overskrift er trykt på den ene side af en knaldorangefarvet mulepose - en gave, modtaget på sidste års store bogmesse – suk… På den anden side af bemeldte pose står en tekst, der med fordel kan læses som rap:

Læs i sengen - Læs når du spiser – Læs i badet – Læs i bussen – Læs på stranden – Læs i pausen – Læs på jobbet – Læs på toilettet – det gør vi – Læs og bliv klog – Læs med børnene – Læs når du er trist – Læs når du er glad – Læs hele livet – Læs med hinanden – Læs for satan og lev!

Ups, det var ikke min mening at bande, men lige nøjagtig her er det i min optik helt på sin plads at sætte trumf på. Læsning giver nemlig adgang til oplevelser og viden, som ingen mennesker – uanset levealder, vil have bare en minimal chance for at erhverve sig udenfor bøgernes verden.

Sprog og læsning er nøglen til livets muligheder – lidt højttravende sagt, jovel, men sandheden er, at vi har brug for at mestre det anerkendte sprog i skrift og tale, hvis vi vil indgå ligeværdigt i menneskelige fællesskaber på legepladsen, i klassen, på en videregående uddannelse, på arbejdspladsen og i alle andre sociale relationer gennem hele livet.

Artiklen fortsætter under banneret

Og ikke nok med det. Læsning kan også være et anker for udsatte børn og unge. I lystlæsningen får læseren mulighed for at slappe af og få tankerne væk fra problemer og bekymringer. Læsningen er et frirum, men læsningen giver også indsigt i egen situation og forståelse for omverdenen - Jeg er ikke alene med mit problem, og jeg er en del af den verden og den kultur, der omgiver mig.

Jamen, hvilke argumenter er der i øvrigt for at prioritere læsning og etablering af inspirerende læsemiljøer? Organisationen Læs for Livet nævner 10 gode grunde til at læse:

1. Du får et større ordforråd

2. At læse bøger kan gøre dig mindre ensom

3. Du slapper af

4. Du udvikler en bedre hukommelse

5. Læsning forbedrer din koncentration

6. Læsning giver bedre søvn

7. Læsning giver dig et længere liv

8. Du har mindre risiko for at blive dement

9. Læsning forbedrer din fantasi

10. Læsning giver mere empati

Alle nævnte gode grunde til at læse er underbygget, men især udvikling af empati gennem læsning er et væsentligt punkt. Læs for Livet uddyber dette med ordene:

At forsvinde ind i en god historie kan gøre det nemmere for dig at relatere dig til andre mennesker. Især skønlitteratur hjælper læseren med at forstå andres tanker, følelser og bevæggrunde. At have empati for andre mennesker forbedrer dine forhold, beriger dit følelsesliv og er vigtigt for vores samfund.

Det er svært at komme med modargumenter her, så jeg lægger mig fladt ned og råber: ENIG! LÆS. Læs for dent da!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
607 andre er allerede tilmeldt