Blog
0   4

Et pædagogisk partitur

Abonner på nyt om Stine Clasen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Metaforen ligger lige for: Flere stemmer, der når de spiller sammen kan frembringe verdener, der inviterer, inspirerer og skaber fællesskab.

I Nest har vi et pædagogisk partitur i form af Nøddeskalsmodellen. Der er som i det musiske partitur fire stemmer eller niveauer, som skal spille sammen både horisontalt og vertikalt.

Horisontalt på den måde, at alle involverede som udgangspunkt skal have samme fokus. I musikken siger man, at det er basstemmen, der holder rytmen. På samme måde med det nederste niveau i Nøddeskallen, Det Filosofiske Fundament. Her bliver en fælles forståelse af værdierne afgørende for de øvrige tre niveauer Systemstrukturer, Samarbejdsstrukturer og Klasserumsstrategier. Her skal der på også på hvert eneste niveau skal være enighed om ’noderækken’.

Artiklen fortsætter under banneret

Vertikalt fordi de fire niveauer skal kende til hinanden, lytte opmærksomt og nænsomt og på den baggrund spille sammen. Det er dog ikke ensbetydende med, at et partitur ikke kan fortolkes afhængig af dirigent, musikere, instrumenter, kontekst, det fysiske rum og måske tilhørerne. Der findes utallige fortolkninger og nyiscenesættelser af kendte partiturer.

På samme måde med Nest Nøddeskallen, der er et pædagogisk partitur omkring lokal hverdagspraksis med god undervisning, læring, trivsel og dannelse for børn og unge.

Partitur: Musikalsk notationsform, i hvilken de enkelte instrumental- og vokalstemmer er noteret på hvert sit nodesystem under hinanden som en grafisk afbildning af deres indbyrdes tidsmæssige og rytmiske koordination i det samlede musikalske satsforløb. Fra Den Store Danske


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PPR-netværket er for ansatte og andre med interesse for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
587 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.412 andre er allerede tilmeldt