Anmeldelse Læsning
0   12

Level up-læsning

Gamification på læseområdet skal motivere både svage og stærke læsere til at blive bedre. Bogen er et godt oplæg til diskussion trods tendens til gentagelser.

180 skridt der fører til dygtige læsere

Fakta


Titel
180 skridt der fører til dygtige læsere

Forfatter
Ingegerd Jenner Løth

Pris
536 kroner inklusive plakat

Sider
104


Ved bestilling af mindst 15 styk er prisen 455,60 kroner per bog inklusive plakat. Bogen kan kun bestilles på gamelaesning.dk

Forlag
Videncenter for Læselyst og Læseudvikling, GameLæsningDanmark

Metoden i "180 skridt der fører til dygtige læsere" er den samme som Reading Recovery, men har fokus på et andet mål: At få grundskolens forskellige elever til at klatre 180 definerede levels op, inden de går ud af 9. klasse. Det særlige ved disse skridt er, at eleverne oplever dem som de levels, de kender fra deres gaming, hvilket giver en indre drive og motiverer til at tage næste skridt.

Artiklen fortsætter under banneret

Forfatteren påpeger, at skolen ikke formår at bryde den negative sociale læsearv. Det skyldes, at mange elever aldrig når at opleve det mønster, som giver dem en følelse af at lykkes. Generelt er en stor del af de lærebøger, der hører til faget på en årgang, enten for svære eller for lette for mange af eleverne. Der mangler mulighed for at tilrettelægge en undervisning tilpasset den enkelte elev. Det betyder, at en gruppe elever ikke oplever nogen mening med læsningen.

Forfatterens ærinde er også at ændre de ansvarliges mindset fra “Vi har ikke råd til at tilrettelægge en individuel læseundervisning” til “Hver eneste skole og dansklærer kan og vil tilrettelægge en individuel undervisning”. Man skal sikre, at den enkelte elev kan og vil læse i sin zone for nærmeste udvikling gennem hele sin skoletid.

Et vigtigt værktøj i tilknytning til bogen er en plakat, som har flere formål: at hænge synligt flere steder som en reminder og at hjælpe eleverne med at sætte retning.

Som læsevejleder kan jeg kun være enig med forfatteren i, at skolen har problemer med den sociale læsearv, og vejen til at ændre den er mere individuelt fokus. Udfordringen er, at der mangler materialer, økonomi og vilje til at vende den store skude, som skolen er. Det er en spændende bog med lidt mange gentagelser, men et oplæg til en god diskussion.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.273 andre er allerede tilmeldt