Blog
0   3

International kampdag mod madspild: Science undervisningen kan tiltrække unge langt bredere med tematiseret og Projekt Baseret Læring.

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Og nu vil de unge fra Læringshuset Nærheden vise hvor langt de er kommet med Smart Home løsninger mod madspild. 48 elever fra Hedehusene har gjort sig ekstra UMAGE de seneste måneder i projekt Unge Madspilds Genier. Og i dag den 29/9 på den internationale madspildsdag i september har de så fået muligheden for at vise deres prototyper og løsninger frem for fødevareminister Mogens Jensen.

Kan science undervisningen i skolen være med til at løse nogle af samfundets store klimaudfordringer sammen med elevers egen digitale teknologiforståelse? Den udfordring har 3 lærere på læringshuset Nærheden i Hedehusene i Høje Taastrup Kommune, sammen med os forskere fra Københavns Universitet, programmerings klubben Coding Pirates, Frederiksberg og fagmentorer fra GS1 og Aminic sat sig for at tage op. Og over de seneste tre måneder har vi haft succes med at udvikle en tematiseret og projekt baseret arbejds læringsform hvor maden er omdrejningspunktet.

Projektbaseret læring tiltrækker flere elever. I UMAGE har den traditionelle fagdidaktik måtte vige til fordel for et tværfaglig og mere projektbaseret læringsforløb omkring madspild. Vi har rakt på tværs af fagene matematik, natur og teknik, madkundskab og teknologiforståelse. En vigtig læring har været at elevers interesse styrkes væsentligt når mentorer udefra træder ind på scenen. I UMAGE har vi bragt fagmentorkorpset ind for at give eleverne en forståelse af teknologiske forhold og at gøre teknologiske karrieveje håndgribelige for dem. Vi har haft mentorer fra firmaet AMiNIC der laver intelligente sensorer, GS1 der er eksperter på intelligente stregkoder og fra Coding Pirates. Og hele 2 gange har vi leget Løvens Hule på vores helt egen facon hvor eleverne har præsenteret resultaterne af deres arbejde i grupper for fagmentorerne. Deres feedback har så fungeret som forbedringspotentiale for de enkelte projektgrupper som så har arbejdet videre derfra. Vi har i projekt UMAGE fået løsninger der spænder bredt: hvad kan smarte stregkoder gøre, hvad er potentialet i en intelligent kunstig næse og hvordan kan vi forestille os et Smart Home køleskab der kan hjælpe familien med at holde styr på indholdet i køleskabet. Ikke mindst digital teknologiforståelse og erfaring og viden om mikrocomputere og programmering har i projektet vist sig at være brugbare når det gælder om at reducere madspildet i familierne.  

Artiklen fortsætter under banneret

En del af et program om tematiseret science undervisning Projekt UMAGE er en udløber af et COST projekt om ”Citizen Science in the classroom”. Det har haft til formål at vise at unge med Science og STEM læringen som omdrejningspunktet kan bidrage med værdifulde løsninger på madspildsproblematikker. Det udgør samtidig første trin i to internationale programmer om digitalitet og sciencedannelse som Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på KU netop har fået bevilget fra henholdsvis EU og forskningsministeriet. Og med byens grønne fødevareomstilling som omdrejningspunkt. Formålet er at undersøge hvordan byen og læring blandt dens mange aktører kan medvirke til at skabe en bæredygtig omstilling af fødevaresystemet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
814 andre er allerede tilmeldt