Kronprins Frederik var i dag gæst på Sophienborgskolen, hvor han sammen med eleverne gentog H. C. Ørsteds forsøg med elektromagnetismen i forbindelse med Naturvidenskabsfestivalen.

Kronprinsen lukkede årets Naturvidenskabsfestival

Sophienborgskolen i Hillerød fik i dag besøg af Kronprinsen som del af den årlige Naturvidenskabsfestival. På trods af corona har festivalen været en succes, selvom enkelte skoler har måtte springe fra.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolegården på Sophienborgskolen er fuld af børneråb og latter mandag formiddag. Eleverne vifter med hver deres flag i gråvejret, og flere af dem er iført skriggule og røde T-shirts, der står i skærende kontrast til den ellers farveløse mandag.

"Nu kommer han altså snart", råber en af drengene til sine klassekammerater, mens de alle spændt spejder mod skolens indkørsel.

Al den spænding skyldes, at skolen i dag får besøg af hans kongelige højhed Kronprins Frederik. Sammen med Kronprinsen skal eleverne nemlig gentage det forsøg, som H.C. Ørsted påviste elektromagnetismen med for 200 år siden. Fejringen markeres på dette års Naturvidenskabsfestival, som har været i fuld gang over hele landet den seneste uge.

Eleverne venter tålmodigt, da himlen pludselig åbner sig, og de mange dannebrogsflag omdanner sig til små paraplyer. Det massive skybrud sætter dog ikke skår i glæden, og eleverne venter fortsat på at få et glimt af en kommende konge, indtil en stor sort bil langsomt sniger sig ind i skolegården.

Ud af den springer en smilende Kronprins Frederik, der bliver modtaget af skolelederen, Jon Dinsen, og en paraply. Kronprinsen vinker, og eleverne vinker begejstret tilbage, mens de råber:

"Frederik!"

Kronprinsen og Jon Dinsen går mod skolens indskolings-bygninger og griner lidt, mens de afspritter hænderne, inden de forsvinder ind til den første del af Kronprinsens naturvidenskabelige festivaltur.

En noget anderledes Naturvidenskabsfestival

Den seneste uge har op mod 150.000 børn og unge fra grundskoler og ungdomsuddannelser været i gang med naturvidenskabsfestivalen, og ifølge programleder Ea Eskildsen har det været vigtigt for folkene bag festivalen, at den blev afviklet på trods af corona-situationen.

Karensmindeskolen er landets bedste naturvidenskabsfestival-arrangør

"Det har selvfølgelig været besværliggjort af corona, og der har været mange ting, som skulle planlægges på ny, men måske har vi endnu mere brug for en naturvidenskabsfestival netop nu", lyder det fra Ea Eskildsen.

Årets tema under Naturvidenskabsfestivalen har været store opdagelser, og det har blandt andet inkluderet H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Derfor har Naturvidenskabsfestivalen i år samarbejdet med HCØ2020, som Kronprinsen er protektor for.

De fleste af landets skoler har været med til Naturvidenskabsfestivalen. Enkelte skoler har dog været nødsaget til helt at aflyse, og det har Ea Eskildsen fuld forståelse for. 

"Jeg synes virkelig, at det er imponerende, hvor omstillingsparate lærerne har været i den her tid, så jeg forstår virkelig godt, hvis man har tænkt, at man simpelthen ikke orkede at skulle stå for Naturvidenskabsfestival oveni alt det andet", siger Ea Eskildsen.

Det store forsøg

Kronprinsen har været rundt og hilse på eleverne og høre om Naturvidenskabsfestivalen, da han igen ankommer i skolegården. Elever fra 7. klasse har iført sig masker og kitler og står nu klar til at komme i gang med dagens hovedattraktion; H. C. Ørsteds påvisning af elektromagnetismens eksistens.  

Mens nogle af eleverne sætter gang i strømmen, står Kronprinsen med den ene ende af den ledning, som skal løftes over en enorm magnetnål. Det er strømmen fra ledningen, der skal skabe bevægelser i magnetnålen og påvise elektromagnetismen. 

I den modsatte ende af ledningen står en anden gruppe elever. De forsøger synkront med Kronprinsen at bevæge ledningen mod magnetnålen. Og pludseligt begynder magnetnålen langsomt at rokke på sig, mens publikum bryder ud i spontane klap og jubel.

Naturvidenskabsfestival: Stor billejagt med elever som forskere

Og ifølge Ea Eskildsen er det netop det Naturvidenskabsfestivalen kan. Begejstre. Programlederen understreger også, at det ikke kun er eleverne, der begejstres, men også lærerne.

"Vi har flere lærere, der byder ind med ideer til, hvad de kunne tænke sig at gå i dybden med, eller ideer til hvordan de kan fortsætte i de spor, de har startet, under festivalen" siger Ea Eskildsen. 

Ea Eskildsen peger også på, at Naturvidenskabsfestivalen og det samarbejde, der er omkring planlægningen af det, bidrager til et bedre samarbejde resten af skoleåret.

"Det er sindssygt godt for naturfagene. Udskolingslærerne har måske en fagfaglighed, som de kan byde ind med, mens indskolingslærerne kan nogle helt andre ting, som kan udvide de andre læreres horisonter" fortæller Ea Eskildsen.