I breve til skoleledere og forældre anmoder undervisningsministeren om hjælp til at få bremset den stigende smitte med covid-19.

Minister i appel til skoler og forældre: Indsats nødvendig for at holde skoler åbne

En stor del af de coronasmittede er 10-29-årige, og situationen er så alvorlig, at underisningsministeren nu appellerer til forældre og skoler om at aflyse arrangementer for at sikre, at skolerne kan forblive åbne. Opdatering 15.27: DLF er medunderskriver på appellen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Situationen med den den tiltagende smitte med covid-19 er så alvorlig, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nu beder om hjælp fra alle landets skoleledere og forældre til at være med til at bremse smitten.

Anmodningen fremgår af breve, der netop er sendt fra Undervisningsministeriet til skoleledere og forældre over hele landet.

"… vi står i en alvorlig situation, hvor alt for mange igen smittes med covid-19. Der er brug for en hurtig aktiv indsats for at sikre, at vi kan holde skolerne åbne", lyder det i brevet til skolelederne.

Både Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen er sammen med en række andre organisationer blandt medunderskriverne på brevene.

Samtidig lægger børne- og undervisningsministeren navn til yderligere et brev, som hun opfordrer skolelederne til at videresende eller dele til alle forældre, såfremt skolen er i besiddelse af de nødvendige kontaktoplysninger.

"Stor fælles opgave"

I brevet til forældrene slår ministeren fast, at flere og flere igen smittes af corona, og at "den udvikling skal vi have stoppet". Hun anerkender, at mange børn og voksne allerede nu følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

"Men når coronavirussen får så godt fat i danskerne igen - og særligt de unge - må vi desværre konstatere, at vi igen har en stor fælles opgave i at nedbringe smitten", skriver ministeren.

Hun påpeger, at opgaven kun kan klares ved fælles hjælp.

"Vi gjorde det i foråret. Nu er tiden inde til, at vi igen skal smøge ærmerne op - ikke kun for at vaske hænder, men også for at komme den udbredte smitte til livs. Til det vil vi bede om din hjælp", skriver Pernille Rosenkrantz-Theil til forældrene.

Smittefrygt: Frustrerede lærere føler sig svigtet af myndighederne

Især to budskaber er meget vigtige at få ud til alle børn, unge og forældre, påpeger ministeren.

Der skal aflyses 

Dels bør alle sociale arrangementer aflyses i forbindelse med skoler, fritidstilbud og ungdomsuddannelser.

"Der bør ikke holdes sociale arrangementer eller arrangementer i forbindelse med skoledagen eller uden for almindelig skoletid fx klassefester og fælles morgenmad", indskærper ministeren i brevene til både skoleledere og forældre. Det gælder også private arrangementer, der ikke er arrangeret af skolerne - som fx fødselsdage og fælles forældrearrangementer.

Derudover anbefales det også at aflyse lejrskoler og studieture, da det i disse sammenhænge er vanskeligt at efterleve og opretholde krav og anbefalinger om hygiejne og afstand. Tiltagene gælder i første omgang til den 4. oktober.

Lejrskoler frarådes nu af sundhedsmyndighederne 

Kontakt via sociale medier

Undervisningsministeren opfordrer samtidig landets forældre til at snakke med deres børn om corona og risikoen for smitte.

"Du kan vise dine børn, at man kun krammer de venner, som man i forvejen ses meget med og er tætte på. Og at man stadig godt kan være i kontakt med andre venner via for eksempel sociale medier.

Du kan fortælle dine børn - hvis de er nået en alder, hvor det giver mening at tale om det - at der for alle coronasmittede er en risiko for sen-følger. Og at der stadig er meget, vi ikke ved om corona, så derfor er det vigtigt, at vi alle bidrager til at bremse smitteudviklingen", lyder det i brevet til forældrene.

Ligeledes opfordres forældrene og deres børn til at bruge smittestop-app'en, der kan downloades på smitte-stop.dk

I brevet til skoleledere opfordrer børne- og undervisningsministeren til at drøfte med lærerne, hvordan det kan sikres, at alle elever deltager i mindst et undervisningsforløb om covid- 19 - hvor det fx er en mulighed at tage udgangspunkt i materiale, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet.

Og som afslutningsreplikken lyder til forældrene:

"Det her er vores forslag. Du kan sikkert finde på mange flere. Det vigtigste er, at vi alle gør noget", lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Læs mere

Se brevene her