Corona eller ej: Udskolingseleverne skal stadig besøge ungdomsuddannelserne.

Udskolingselever skal besøge ungdomsuddannelser trods stigende smittetal

Brobygningsforløb og introduktionskurser til ungdomsuddannelser er del af den almindelige undervisning og skal derfor afholdes. Forløbene kan kun i særlige tilfælde aflyses, fastslår Undervisningsministeriet. Men der skal være styr på afstandskrav og hygiejne.

Publiceret

Introduktionskurser ogbrobygningsforløb

I 8. klasse skal alle folkeskolens og ungdomsskolens elever påintroduktionskursus til mindst en erhvervsuddannelse eller enerhvervsgymnasial ungdomsuddannelse.

Derudover kan der være introduktionskurser til almen gymnasialungdomsuddannelse.

Brobygning er et forløb, hvor eleverne afprøver enungdomsuddannelse i en kortere periode, mens de stadig går iskole.

Alle, der går i 10. klasse, skal i brobygningsforløb. Elever kankomme i brobygningsforløb i 9. klasse, hvis de er vurderetikke-uddannelsesparat eller er uafklaret med hensyn tiluddannelsesvalg.

Introduktionskurser og brobygningsforløb skal være med til atgive den unge et godt grundlag for at vælge ungdomsuddannelse.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På trods af at vi alle blive rådet til at omgås så få som muligt, skal 8., 9. og 10. klasseselever ikke snydes for at få de samme forudsætninger for at vælge ungdomsuddannelse som tidligere årgange.

Børne- og Undervisningsministeriet melder ud, at introduktionskurser og brobygningsførløb kun må aflyses efter konkret påbud eller en anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

Dog skal ungdomsuddannelserne ved introduktionskurser og brobygning være særligt agtpågivende med hensyn til at sikre, at afstandskravet overholdes i forhold til eleverne fra grundskolerne, oplyser ministeriet.

Det betyder for det første, at de almindelige retningslinjer om afstand, hygiejne og selvisolering skal overholdes.

Corona: Roskilde-skole har hjemsendt 18 klasser

God afstand og faste grupper

For det andet betyder det, at der ikke bør ske fravigelse af den almindelige anbefaling om en meters afstand, heller ikke inden for klassen eller holdet, hvis dette går på tværs af almindelige stamklasser eller valgfagshold.

Den særlige agtpågivenhed gælder også, hvis grundskoleeleverne benytter fællesarealer og kantinen på ungdomsuddannelsesinstitutionen.

Forløbene bør derudover tilrettelægges, så eleverne indgår i færrest mulige grupper under forløbene. Grupperne må maksimalt være på 30 elever. Dette er indført for at lade grundskoleeleverne kunne skifte lokale så de kan overvære forskellige undervisningssituationer.

Midt i en corona-tid: "I år er Skolernes Motionsdag vigtigere end nogensinde"

Den enkelte gruppe vil, hvis kravene om afstand og hygiejne mv. er opfyldt, kunne bestå af elever fra forskellige grundskoleklasser og -skoler - herunder fra forskellige kommuner - i det omfang det er en forudsætning for at kunne gennemføre aktiviteten.

Ungdomsuddannelserne bør føre fuldstændige lister over, hvilke grundskoleelever der har været tilknyttet hvilke elevgrupper, så det er muligt at foretage smitteopsporing. 

Ministeriet henviser i øvrigt til de overordnede Retningslinjer for grundskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser på Børne- og Undervisningsministeriets område ifm. forbebyggelse af smittespredning af covid-19.

Lokale lærerforeninger bekymrede over stigende smittetal