Messerne sender et signal om, at specialuddannelserne står sammen om at give unge med handicap og diagnoser den bedste start på voksenlivet, mener arrangøren af uddannelsesmessen i Roskilde, som nu har udskudt messen til marts næste år på grund af corona.

Igen i år: Færre uddannelsesmesser for elever med særlige behov

Ligesom sidste år får unge med særlige behov færre uddannelsesmesser at vælge mellem, når sæsonen går i gang i denne uge. Foreningen Ligeværd har skåret en messe væk, mens UU Aalborg aflyser på grund af corona. SIDSTE NYT: Messen i Roskilde er udskudt til marts næste år.

Publiceret

Her kan I komme tilmesse

Kolding

Tirsdag den 15. september fra 9.30 til 17 i InnovationsfabrikkenKolding. Arrangør: Foreningen Ligeværd.

Aarhus

Torsdag den 24. september fra 9.30 til 17 på rådhuset. Arrangør:Foreningen Ligeværd.

Vejle

Torsdag den 15. april 2021 fra 9 til 15 plus elev- ogforældreaften fra 16 til 18 i DGI Huset Vejle. Arrangør: Ud iFremtiden.

Roskilde

Onsdag den 17. marts 2021 fra 9 til 14 og igen fra 16 til 18.30og torsdag den 18. marts 2021 fra 9 til 14 i kongrescentret.Arrangører: Compass Fair, STU-foreningen Consentioog Foreningen Ligeværd.

Aarhus

Marts 2021. Arrangør: Foreningen Ligeværd.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For to år siden havde elever med særlige behov hele 13 steder at søge hen for at få inspiration til, hvilken uddannelse eller beskæftigelse de skulle fortsætte på efter deres folkeskoletid. Sidste år var tallet reduceret til fem. Forskellen skyldtes i høj grad, at Ud i Fremtiden ikke længere kunne få økonomien til at hænge sammen i sine uddannelsesmesser, som firmaet holdt otte af i 2018.

Antallet af uddannelsesmesser for unge med særlige behov mere end halveret

Igen i år bliver antallet af uddannelsesmesser reduceret. Denne gang er det Foreningsfællesskabet Ligeværd, som dropper en messe. Hvor Ligeværd sidste år afholdt messer i Herning, Kolding og Aarhus, nøjes foreningen i år med messer i de to sidstnævnte byer.

Samtidig har UU Aalborg aflyst sin messe, som altid ligge torsdag i ugen efter efterårsferien. Det skyldes risikoen for, at elever og udstillere ville blive smittet af coronavirus. Planen er, at messen vender tilbage til næste år.

Vestjyderne svigtede messen i Herning

Der er flere årsager til, at Ligeværd dropper messen i Herning.

"For det første havde vi meget svært ved at finde et egnet lokale, da vi ikke var interesserede i de store sportshaller. Det fungerede godt på Carl Henning Pedersens museum, men det var ikke helt optimalt. Derudover var der for lidt tilslutning fra vores medlemmer til at have en stand, der kom næsten ingen gæster, og vi havde heller ikke den store opbakning fra kommunen. Derfor blev vi enige om, at det ikke skal være Herning, vi satser på", forklarer arrangementskoordinator Tina Navne.

Ligeværd skyder messesæsonen i gang i Kolding i morgen. Ud over at udstillingsområdet viser mangfoldigheden i elevernes muligheder, er fagpersoner, UU-vejledere og socialrådgivere klar til at rådgive unge og forældre og beskrive rammer og regler for den unges valgmuligheder.

Står sammen om at give unge den bedste start på voksenlivet

Onsdag og torsdag skulle messen Specialkompasset i Roskilde været fulgt trop. Sidste år havde messen over 3.000 besøgende fra Sjælland og hovedstaden.

På grund af stigningen af coronatilfælde i ikke mindst hovedstadsregionen har firmaet Compass Fairs, som afholder messen i samarbejde med STU-foreningen Consentio og Ligeværd, besluttet at udskyde messen til marts næste år.

"Vi tør ikke risikere noget med den øgede smitte i Roskilde, København og omkringliggende kommuner", siger redaktør og kommunikationsmedarbejder Christina Qvistgaard fra Compass Fairs.

Flere end 70 institutioner, skoler og organisationer skulle ellers have vist paletten af muligheder. til eever fra specialskoler, folkeskoler og friskoler samt vejledere, sagsbehandlere og pårørende. Nu prøver arrangørerne at gentage messen så tæt på den oprindelige som muligt.

Uddannelsesmesse en øjenåbner for både elever og lærere

Privat udbyder kommer på banen igen til foråret

Selv om Ud i Fremtiden trak stikket i 2019, har virksomheden ikke opgivet at arrangere uddannelsesmesser for unge med særlige behov.

Firmaet havde planlagt en messe i dette forår sammen med UU Vejle, men corona-situationen spændte ben for arrangementet. I stedet er messen udskudt til april næste år. Samtidig bliver den flyttet fra hal 1 i DGI Huset til husets nye store multihal. Det skyldes, at standende til messen i år hurtigt blev booket.

"Så er vi sikre på, at der bliver god plads til alle - såvel udstillere som besøgende. Og endda så meget ekstra plads, at flere udstillere kan deltage", skriver Ud i Fremtiden på sin hjemmeside.

Ud over uddannelse vil messen have fokus på særlig tilrettelagt beskæftigelse.

"Mange unge har gennemført succesfulde STU-forløb, så på messen samler vi gode kræfter indenfor rådgivning, tilbud og formidling af beskæftigelse til unge med særlige behov".

Også Ligeværd barsler med en forårsmesse. Den kommer til at foregå i Aarhus i marts, men der er endnu ikke sat dato på. Samtidig holder Ligeværd fast i at holde messe i både Kolding og Aarhus i september næste år.

Artiklen er redigeret mandag den 14. september kl. 12.40 med oplysningen om, at messen i Roskilde er udskudt til marts næste år.