Blog
0   0

Meget mere mundtlighed

Abonner på nyt om Nationalt Videncenter for Læsning i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kig med ind i maskinrummet, når lærere, studerende og forskere udvikler mundtlighedsdidaktik i Universitetsskolen UC Syd, og hent inspiration til arbejdet med lytning, samtaler og samtænkning i danskfaget.

Gruppearbejde, forklaringer, instruktioner, litteratursamtaler, modellering og stilladsering af skrive- og læsestrategier… undervisning i dansk foregår i høj grad med mundtligt sprog. Mundtligheden lægger grund for læsning og skrivning, faglig og sproglig udvikling. Derfor er vi i Nationalt Videncenter for Læsning meget glade for at kunne præsentere et omfattende arbejde med udvikling af netop mundtlighedsdidaktik i anledning af den internationale literacydag 2020.

Centeret fejrer den internationale literacydag 2020 med en reportage fra Universitetsskolen UC SYD, hvor lærere, forskere og studerende udvikler mundtlighedsdidaktik i danskfaget. UC SYD har leveret et omfattende inspirationsmateriale til en webdok, hvor du finder didaktiske greb, modeller og interviews - alt sammen flettet ind i en introduktion til de brede samarbejder i Universitetsskolen.

Læs webdok’en Meget mere mundtlighed her.

I udgivelsen møder vi deltagere fra alle dele af undersøgelsesfællesskaberne i Universitetsskolen. Universitetsskolen UC SYD er et nyt format i uddannelsen af lærere, inspireret af bl.a. Norges universitetsskoler og tidligere tiders øvelsesskoler, forsøgsskoler og laboratorieskoler. Udgivelsen giver altså både indblik i nye samarbejdsformer og i udvikling af ny viden om literacy på et område, der traditionelt har været forsømt i danskfaget.

Artiklen fortsætter under banneret

I Universitetsskolen UC SYD har tre skoler, forskere og læreruddannere siden 2017 således samarbejdet om at udvikle undervisning i danskfaget med fokus på mundtlighed, og det er der kommet en række konkrete didaktiske greb ud af, der kan styrke elevers samtænkning, kritisk refleksive gruppesamtaler, litteratursamtaler, lyttestrategier og mundtlige produktioner. Gå ombord i webdok’en med din PC, tablet eller smartphone. Webdoks er læsevenlige – også på farten eller i sofahjørnet.

Fremover vil Nationalt Videncenter for Læsning fejre den internationale literacydag ved at overlade mikrofonen til en af landets professionshøjskoler i en større udgivelse. UC SYD lægger for og inviterer os med ind i Universitetsskolens praksisudviklende maskinrum.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.261 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
358 andre er allerede tilmeldt