De nye retningslinjer betyder, at hvis en elev sendes hjem med mistanke om coronasmitte, så skal eleven fjernundervises fuldstændig ligesom under nedlukningen af skolerne i foråret.

Sådan sikrer du datasikkerhed, når du fjernunderviser elever i karantæne

Databehandleraftale, dataminimering og for en sikkerheds skyld samtykke fra forældre og kollegaer. Sådan lyder rådene fra DLF og Datatilsynet til, hvordan du kan fjernundervise elever i hjemmekarantæne på datasikker vis.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter sommerferien ligner skolerne mere sig selv, efter de fleste elever er tilbage på skolerne i deres sædvanlige klasser og med deres sædvanlige skema.

En ny bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet er dog trådt i kraft, og den giver skolerne mere fleksibilitet til at håndtere pludseligt opståede situationer med coronasmitte eller smitterisiko blandt eleverne.

Hjemsendte elever, der mistænkes for smitte, skal have nødundervisning

Det betyder, at hvis en elev sendes hjem med mistanke om coronasmitte, skal eleven fjernundervises fuldstændig ligesom under nedlukningen af skolerne i foråret.

 

Lærere er tilbage på nødundervisning

Reglerne for deling af personoplysninger blev strammet med indførslen af EU's dataforordning GDPR i 2018, som specifikt nævner deling af personoplysninger "ved transmission".

Men er man opmærksom på et par enkelte ting, er der ikke af den grund noget i vejen for, at en hjemsendt elev kan følge klasseundervisningen via for eksempel Skype. Det vurderer it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet Allan Frank.

"Man skal bruge programmer fra leverandører, som kommunen har en databehandleraftale med, men det er ikke anderledes end under første bølge af coronavirusen", siger han.

Sådan sikrer du datasikkerheden under nødundervisningen

"Og så er det som tommelfingerregel en god ide at dataminimere, så man behandler så få personoplysninger - i dette tilfælde billeder af folk - som muligt. Kan man for eksempel nøjes med at transmittere læreren eller den primære undervisningssituation, er det altid en god ide".

DLF: Indhent samtykke fra alle undervisere

I Danmarks Lærerforenings retningslinjer, der er udsendt til alle kredse, fremgår det, at det er foreningens vurdering, at både lærere og forældre skal give samtykke til, at klasseundervisningen bliver filmet.

"Det er samtidig vigtigt at huske, at alle, der underviser i klassen, skal orienteres om livestreamingen samt give deres samtykke: Dvs., det gælder også for vikarer, praktikanter og lignende", står der i retningslinjerne, der fortsætter:

"Af hensyn til det kollegiale samarbejde skal livestreamingens formål være drøftet i lærerteamet, således at alle føler sig trygge, og der ikke opstår konflikter, fordi en lærer pga. utryghed f.eks. ikke vil have, at undervisningen livestreames".

Formand for Lærerforeningens undervisningsudvalg Regitze Flannov understreger, at persondataloven kun er én side af sagen, når der diskuteres fjernundervisning.

"Der er selvføglelig også alt det pædagogiske. Hvad gør det ved et klasserum, at der pludselig bliver transmitteret? Hvad gør det ved relationerne og undervisningssituation? Hvad gør det ved den fortrolighed og tryghed, der er altafgørende for undervisningen?", siger hun og fortsætter:

"Man skal pædagogisk være meget opmærksom på både at tage hensyn til de hjemsendte elever - men så sandelig også til klassens øvrige elever og læreren Der findes jo andre måder at fjernundervise end at livestreame undervisningen".

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet oplyser til Fagbladet Folkeskolen, at man i august og indtil 19. september har modtaget 76 underretninger fra 65 skoler, som har været nødsaget til at vende tilbage til nødundervisning for alle elever i mindst en af deres klasser.

Derudover er lærere på et ukendt antal skoler atter i gang med at fjernundervise en eller flere elever, der er sendt hjem med mistanke om smitte, mens resten af klassen stadig modtager undervisning i klassen. 

Powered by Labrador CMS