Debat
0   2

Food for Science: Gratis FyraftensLab om STEM-undervisning med mad, smag og gastrofysik

Når undervisningen i STEM-fagene tager afsæt i smagsoplevelser og fænomener, eleverne kender fra køkkenet, får eleverne nye muligheder for at engagere sig i fagene. Kom med på workshop og afprøv hvordan smag og gastrofysik kan bruges i STEM-undervisningen.

Hvordan kan man bruge mad, smag og gastronomi til at undervise i naturfaglige fag? Hvad er gastrofysik og gastrofysiske metoder, og hvordan arbejder man med det?

Forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet introducerer nu workshopserien FyraftensLab / Food for Science specifikt til undervisere og lærerstuderende i STEM-, natur- og madfaglige fag.

Gennem oplæg og øvelser får deltagerne viden og inspiration til, hvordan mad, smag og gastronomi kan bruges til  at undervise i naturfaglige emner. Det faglige niveau kan skaleres til grundskoler, erhvervsskoler, gymnasier og professionshøjskoler, og man kan deltage i hele serien eller plukke den/de workshops ud, man er mest interesseret i.

Et gastrolaboratorium er et køkken suppleret med bl.a. et mikroskop og et intelligent komfur. Ved at bruge mad og smag som afsæt for undervisningen har man nogle muligheder, der appellerer til eleverne, forklarer gastrofysiker Morten Christensen:

Artiklen fortsætter under banneret

"Ved at bruge mad og gastronomi som udgangspunkt kan vi ofte øge elevernes engagement i undervisningen og forståelse af naturvidenskaben. Her bliver den sat ind i en sammenhæng, de kender fra hverdagen," siger han.

Disse tre workshops er planlagt:

Mandag d. 5. oktober kl. 15 - 16.30: Hvordan underviser man STEM i køkkenet? 

  • Gastrofysik og gastrofysiske metoder: hvad skal du bruge, og hvordan gør du?
  • Sådan kan du arbejde med madoplevelser som inspiration til åbne spørgsmål og hypotesedannelse (IBSE)

Mandag d. 2. november kl. 15 - 16.30: Smag på gastrofysik

  • Intro til gastrofysik: Naturvidenskaben bag smagen
  • Prøv en aktivitet fra Fag med Smag, Smag for Livets gratis lærings-app og få inspiration til din egen undervisning

Mandag d. 30. november kl. 15 - 16.30: Madens molekyler

  • Hvilke molekyler, processer og sanselige parametre er særligt i fokus ved gastrofysik i STEM-undervisning?
  • Sådan bruger du smagsoplevelser til at undervise i madens molekyler

 

Tilmelding:

Workshops finder sted i GastroLab på Kold College, Odense.

Deltagelse er gratis med tilmelding. Tilmelding sker ved at sende en email til kontakt@smagforlivet.dk.

Food for Science / FyraftensLab er en serie workshops i GastroLab på Kold College i Odense arrangeret af forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet. Her præsenterer eksperter i gastrofysik, madhåndværk og smag nyeste viden og konkrete metoder til undervisning i STEM-fagene og de madfaglige fag.

Smag for Livet er et tværfagligt forsknings- og formidlingscenter med deltagere fra en række uddannelsesinstitutioner. Centret blev etableret i 2014 og er støttet af Nordea-fonden.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.677 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.295 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
820 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
470 andre er allerede tilmeldt