Debat
0   5

Børns adgang til vigtig kulturarv truet

Netop nu skal politikerne i gang med at forhandle Finansloven for 2021. De midlertidige 4-årige bevillinger til museerne udløber ved årsskiftet, og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er et af de museer, som bliver hårdt ramt, hvis tilskuddet ikke forlænges. Det kan gå ud over børn og unge i landdistrikterne.

Alle danskere har del i herregårdshistorien, og historien om de danske herregårde er en af de største signaturfortællinger om livet på landet helt op til det 20. århundrede. Gammel Estrup ser det som en særlig vigtig opgave at ruste børn og unge på landet med oplevelser og viden, så de får samme muligheder og kulturelle ballast som deres jævnaldrende i byerne. Børn og unge har derfor gennem de senere år været genstand for en målrettet satsning. Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er vant til at klare sig for lidt, men udsigterne til en reduktion i museets i forvejen beskedne offentlige tilskud vil begrænse stedets udvikling af fysiske og digitale undervisningsaktiviteter for børn og unge og dermed begrænse mulighederne for kulturarvsundervisning uden for byerne.

Vigtig historiefortælling kan gå tabt

Gammel Estrup har gennem de seneste år fået etableret et moderne, professionelt museum med sikring af kulturarv for eftertiden og formidling og undervisningstilbud af høj kvalitet. Forudsætningen for denne udvikling har været, at museet selv har hentet private midler fra fonde og sponsorer, og for hver offentlig krone museet modtager, skaffer museet selv tre. Udsigten til at miste 40% af det statslige tilskud, vil medføre tab af den egenfinansiering, som er en forudsætning for bevillinger fra fonde. Hvis det statslige tilskud beskæres, mister museet således muligheden for at fortælle historien til de børn og unge på landet, der ellers ikke har stor mulighed for at møde kulturen.

Lokal kulturarv på skemaet

Artiklen fortsætter under banneret

At begrænse det i forvejen sparsomme kulturudbud på landet vil bidrage til at dræne landområderne og øge forskellen på børn på landet og børn i byen på den lange bane. Kendskab til den lokale kulturarv er en vigtig del af udviklingen af børns kulturelle identitet, og Gammel Estrup er netop et nationalt landmærke på landet. Den usikre fremtid for Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum medfører derfor også en usikker fremtid for kulturudbuddene for børn og unge på landet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.592 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.543 andre er allerede tilmeldt