Debat

A 20 – det har vi prøvet!

De lokale aftaler indeholder mange af de samme elementer, som kan genfindes i A 20. Det er afprøvet med ret gode resultater og kommissionen har peget på lignende erfaringer. Når samarbejdet bliver forpligtende, skaber det bedre rammer for lærernes arbejde og god skole.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ja, nogen har i hvert fald. Når jeg kigger på kortlægningen af de mange lokale aftaler, der er indgået rundt omkring i landet, tegner der sig et tydeligt billede. Man har vist vejen i nogle kommuner og på en række skoler, hvor man har realiseret meget af det, som den nye aftale nu forpligter alle til – hvis den bliver godkendt. Der findes en række lokale aftaler som indeholder de samme elementer, som Arbejdstidsaftale 20 også indeholder. Kommissionen har været på mange skolebesøg og de har talt med kredsformænd og skolechefer, der samarbejder forpligtende, som det også er beskrevet i den aftale, som vi stemmer om nu. Og resultaterne der er helt entydige: Et forpligtende og aftalebaseret samarbejde om synlige prioriteringer af skolens opgaver, samarbejde om en gennemskuelig opgavefordeling med tydelige beskrivelser af opgaverne giver et bedre arbejdsliv, bedre arbejdsmiljø og bedre resultater for eleverne. Det er entydigt en gevinst for alle!

Den nye arbejdstidsaftale, som vi stemmer om nu, er ikke en pludselig indskydelse eller noget, vi har fundet på fordi intet andet har kunnet lade sig gøre. Det er afprøvet – og med ret gode erfaringer til følge.

Kombinationen af en central aftale, der forpligter og den lokale virkelighed, som aftalen skal folde sig ud i, forbedrer rammerne for lærernes arbejde. Og så respekterer vi de lokale aftaler – de skal spille sammen med den centrale.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Men uanset hvordan du betragter og vurderer værdien arbejdstidsaftalen, så er det vigtigt at stemme! Det kan du gøre nu og indtil tirsdag kl. 16.00