Blog
0   38

Kære nye kollega

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Velkommen til folkeskolen og din nye hverdag. Måske er du helt nyuddannet, måske har du skiftet skole. Snart tre uge inde i skoleåret har hverdagen meldt sin ankomst - på godt og ondt.

Flickr/ Taco Noize

Hvert år ved skolestart tænker jeg over min egen opstart for en del år siden. Meget er forandret i folkeskolen siden, og hverdagen i dag er merkant anderledes. Noget bedre andet værre. 

Hverdagen er for de fleste præget af travlhed i form af mange undervisningstimer, møder, forældresamarbejde og et overvældende udbud af projekter, nye tiltag og smarte påfund fra højre og venstre. Arbejdsro stå højt på min ønskeliste. Dermed ikke sagt, at vi skal holde op med at udvikle, men vi har brug for stabilitet og tid til, at gøre det vi er uddannet til – nemlig at undervise. Det kræver ordentlig forberedelse at levere kvalificeret undervisning. 

Hvis du står i situationer, hvor du tænker at din forberedelse kunne have været bedre – så slå koldt vand i blodet. Det er efterhånden et grundvilkår for de fleste af os. Og ja gamle garvet rotter, inkl. mig selv går også ind til timer uden at være forberedt. Vores force er bare erfaringen, men fat mod en dag har du også rygsækken fyldt op med erfaring. I perioder af skoleåret er undervisningserfaring mit overlevelseskit nummer et. 

Artiklen fortsætter under banneret

Efter de første tre uger så er der ved at være styr på kaffemaskinen, ringetider, placering af klasser, navne på kollegaer, kopimaskinen, eget skema, navne på eleverne og årsplanerne er klar. 

Så langt så godt. 

Næste opgave kan være at få adgang til det mærkelige indspiste sprog som høres i skolen. Specielt er der nogle, som er vilde med forkortelser, jeg nævner lige i flæng PLF, PLC, UVM, PPR, DLF, AKT, UPV, TR, AMR, APV, SSP, SPU, MUS, CFU, UUV og MED-udvalg. Og nej du skal ikke have styr på alle disse begreber og instanser. Det kan tidsnok komme.

Forældremøder, skole-hjem samtaler, fælles mål, læseplaner, årgangsmøder, teammøder, fasemøder, afdelingsmøder, dobbeltlæretimer, test og prøver, timeløsefag, Corona retningslinjer, Google Meet, Skype, elevplaner, fagportaler, Min Uddannelse, Meebook, Aula, Drev, gangvagter, underretninger, saftynet og meget mere. Det er en del af hverdagen, men husk nu, at du ikke skal have styr på alt. Spørg din kollega - for vi har alle været nyuddannet engang. 

 Velkommen til en ny hverdag som total klicheagtig forventer, at du er omstillingsparat og iført din JA-hat.  Er der dage, hvor du ikke kan finde din JA-hat, så gå på arbejde uden. Måske du er heldig, ligesom mig, at have gode kollegaer – som altid hjælper med at lede.

Husk, at vi sammen gør en forskel – for børn og unges fremtid.

Med ønsket om et godt skoleår / Mette


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.460 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.261 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.023 andre er allerede tilmeldt