Blog
0   6

Velkommen til madkundskab - et fag i rivende udvikling.

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

For 3 år siden var jeg læreren, der havde de to 6. klasser til madkundskab i tre lektioner om ugen. Og det var det.

Sidste år blev det indført, at 5. årgang også skulle have madkundskab. Det skete på samme tid som 7.klasserne begyndte på valghold med afsluttende prøve efter 8. klasse. Så på to år er vi på min skole gået fra 2 klasser til 9 klasser + et livsdueligt hold af store specialbørn, der har madkundskab. Der er nu så stor belægning på lokalet, at to valghold låner køkkenet på naboskolen.

Sjovt men travlt.

Madkundskab kan være et rigtig sjovt fag. Mange af eleverne kan virkelig godt lide faget. Men der er også udfordringer. Med alle besparelserne er vi altid én klasse og én lærer. Med 25 børn i køkkenet er der travlt. Alle børn skal være i aktivitet. Der er meget, der skal holdes øje med. Er der noget der koger for meget eller for lidt? Er der kommet låg på gryden? Holder eleverne skræl og rengjorte madvarer hver for sig?

Og så er der desværre de få, der ikke gider. I sidste uge var der to drenge, som smed med sukker i det tredje køkken, mens jeg stod i det første.

Artiklen fortsætter under banneret

Den røde tråd i fag og lokale

Vi er nu 6 lærere, som skal arbejde sammen. Vi skal forsøge at lave den røde tråd i faget, så vi er enige om, hvad der skal læres på de forskellige klassetrin og dermed gøre eleverne klar til prøven.

En lærer står for koordinering af indkøb. Her er det vigtigt, at vi alle har tjek på, hvad vi har bestilt og ikke tager mere, end vi skal. Der skal være madvarer til alle hold.  

Med mange klasser og mange lærere i faglokalerne, er det yderst vigtigt at alle tager ansvar. Det kan blive virkeligt godt, eller det kan ende i kaos. Ofte siger man jo, at når alle har ansvar, er der ingen, der tager ansvar. Men i faglokalerne er det bare så vigtig, at alle virkelig tager ansvar. I køkkenet drejer det sig om rengøring, og derfor er hygiejne, som er en af hjørnestenene i madkundskab, vigtig. Og optælling af alle køkkenredskaberne er bare nemmere, hvis alle ved, hvor skåle, knive og rivejern er.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
744 andre er allerede tilmeldt