Blog
1   11

Etniske minoritetsbørn har også brug for en statsminister

Abonner på nyt om Søs Prehn i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I nat drømte jeg, at mine tosprogede elever havde fået opfyldt deres ønske om valgfag, men at timerne lå i Jylland. Jeg brugte lang tid på at tænke over, hvordan jeg skulle forklare dem, hvordan de kom derover - der er langt fra Frederiksberg til Jylland. En fjollet drøm, med dog bedre end det mareridt Alle Børns Statsminister proklamerede i lørdags at: ”Der er ganske enkelt for mange smittede med ikke-vestlig baggrund”. Der skal være særligt fokus på smittebekæmpelse i etniske miljøer, sagde hun.

Hvorfor sagde hun nu det? Forstår hun slet ikke, at det her er en udmelding, der rammer alle etniske minoritets forældres børn helt vildt hårdt? Hvorfor sagde hun ikke i stedet, at der fremadrettet vil prioriteres midler til oversættelse og information til etniske miljøer, så vi sikrer vi os, at alle kender symptomerne på covid 19 og ved, hvad man stiller op, hvis nogen i familien bliver smittet. At man vil sørge for at informationerne er tilgængelige på Sundhedsstyrelsens forside - og ikke på et fjernt faneblad, som man skal bladre længe (på dansk) for at finde.

Når der kommer en så klar formulering, der påpeger, at vores etniske medborgere er et problem, så er det vand på alle småracisternes mølle. Jeg kan fortælle mange historier om, hvordan mine elever bliver slået af ældre damer i bussen, får deres manglende sprogkundskaber kommenteret af deres medpassagerer i metroen eller senest her i weekenden, blev én af mine piger stoppet af en togkontrollør. Han sagde, hendes billet ikke var gyldig - hvilket den var. Og han tjekkede hende i sin pc og hævdede, hun ikke var dansk statsborger - hvilket hun er. Hun var knust. Hun har rigeligt at se til på hjemmefronten, og denne oplevelse havde hun ikke brug for at få.

Lørdagens udmelding rammer de elever, der i forvejen ikke føler sig velkommen i Danmark - også selvom de ikke er somaliere, altså den befolkningsgruppe, der blev peget på i denne omgang.

Mette Frederiksen og alle andre skal holde op med at problematisere etniske minoriteter, for mistænkeliggørelsen smitter. I stedet skal al vigtig information være til gængelig på flest mulige sprog. Hvis hun seriøst mener, at der skal være fokus på smittebekæmpelse, kunne man jo passende starte her.

Artiklen fortsætter under banneret

Tænk bare på, hvor håbløst det er at færdes med offentlig trafik, selvom man bare er en helt almindelig engelsksproget turist i Danmark. Vi har altså nogle hængepartier i forhold til at få vores etniske medborgere til at føle sig velkomne her i landet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
699 andre er allerede tilmeldt