Folkeskolens leder:

Få talt om corona

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi havde alle sammen håbet, at efter sommerferien var verden normal igen og coronavirus noget, vi talte om som »dengang under coronaen«. Men sådan bliver det ikke. Selv om kun ganske få er syge her i landet, smutter virus stadig ind ad døren og kan nå at sprede sig til flere end 100 medarbejdere på ét slagteri, så selvfølgelig kan virus også sprede sig på en folkeskole.

Det er et kæmpe ansvar for lærere og skoleledere. Som formand for de københavnske skoleledere Jeanne Jacobsen i sidste uge sagde til folkeskolen.dk: »Som vilkårene er nu, er det fuldstændig op til mig at udstikke reglerne for, hvordan vi håndterer det. Og det er jo fint nok, hvis det er rigtigt, hvad jeg gør. Men hvad nu hvis det ikke er rigtigt - hvad så?«

I foråret var reglerne mange og irriterende, men der var regler, og vi glædede os alle sammen over, at det lykkedes os at undgå, at mennesker døde på hospitalsgangene.

Nu er der næsten ingen regler tilbage. Det er nu op til skolen at tolke på, om de traditioner, man har for forløb på tværs af årgangen eller huset, er »en forudsætning« for at efterleve kravene til undervisningen.

Hvad gør man i hverdagen inde i klassen, når eleverne arbejder tæt sammen med først den ene og så den anden, og når de i det hele taget bevæger sig rundt og lærer på alle mulige forskellige måder, som man gør i en dansk folkeskole, hvor det er meget længe siden, at eleverne sad stille på rækker med ansigtet rettet mod læreren.

Tilbage til normalen? Læreres skolestart er mærket af corona 

Som lærer kan man lige nu føle, at man står alene med ansvaret. Skal jeg genindføre den sorte skole på egen hånd eller gå hjem med samvittigheden kulsort af angst for, at en smitteopsporing vil vise, at det lige præcis var i min time, eleverne lavede en video, hvor de fik nogle af de store til at være med og dermed spredte coronavirus?

Sådan må det ikke være. Få talt om det på skolen. Tal sammen i hele personalegruppen, med ledelsen og med forvaltningen, og få udarbejdet fælles retningslinjer i forhold til de traditioner, I har på jeres skole, så I kan give fælles, ens meldinger til elever og forældre om, hvad man må og ikke må.

Utroligt mange kreative bud på spændende undervisning med afstand kom ud af forårets genåbning, og den kreativitet skal selvfølgelig fortsat blomstre og deles. Men hvis der ikke sættes mange ekstra resurser af til tolærerordninger og ekstra rengøring, så bliver der desværre nødt til at være lidt flere regler for hverdagens omgang i skolen end normalt. Og det kræver, at alle bakker op, så ingen lærere står alene med et ansvar, der ret beset er sundhedsfagligt.

Blog: Hvad er forskellen på offentlig trafik og folkeskolen?