I alt ni klasser kan gennem to runder kvalificere sig til finalen i Historiedysten 2020, som afholdes på Frederiksborg den 8. oktober.

Så er undervisningsmaterialet til Historiedysten 2020 klar

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg inviterer i 2020 alle elever fra 3.-9. klasse til en dyst i viden på historien om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Undervisningsmaterialet er nu klar, og tilmeldingen har åben godt to uger endnu.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I år er det 100 år siden, at Nordslesvigs borgere ved en folkeafstemning besluttede at høre under Danmark frem for Tyskland.

Jubilæet markeres ved en række arrangementer, udstillinger og lignende, og også den årlige historiedyst for folkeskoleelever, som afholdes af Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og DR, står i Genforeningens tegn.

Fristen for tilmelding til Historiedysten 2020 er den 28. august, og konkurrencen er i år åben for klasser fra hele Rigsfællesskabet samt danske skoler i Sydslesvig.

Dysten går på viden om Sønderjyllands historie i perioden fra 1864, hvor området kom under tysk herredømme, til 1920 hvor den nordslesvigske befolkning altså stemte sig til Danmark.

Nationalhistorisk museum og DR inviterer til dyst på viden om genforeningen

Formålet med konkurrencen er ifølge museet at markere jubilæet på en "anderledes, udfordrende og aktiverende måde", med tre forskellige overordnede temaer alt efter om eleverne går i 3.-4., 5.-6. eller 7.-9. klasse.

I samarbejde med studerende på Interaktivt Design på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har museet udviklet en interaktiv, digital læringsplatform med undervisningsmateriale til de tre niveuaer og temaer.

Arbejdet med undervisningsmaterialet leder frem mod Historiedystens første runde, der er en online multiple choice-quiz, som tages i uge 36. Hvis man starter forløbet umiddelbart efter sommerferien, har klassen altså cirka tre uger til at forberede sig.

De 30 klasser, der på hvert niveau klarer sig bedst i første runde, går videre til næste runde, hvor der skal laves et kreativt produkt. De tre bedste klasser fra hvert niveau går videre fra anden runde til finalen, der afholdes på Nationalhistorisk Museum Frederiksborg den 8. oktober.