Skolerådmand Thomas Medom overvejer, om skolerne i Aarhus skal gå tilbage til nødundervisning.

Smittetryk: Aarhus overvejer at gå tilbage til nødundervisning

Den tiltagende smitte med covid-19 i Aarhus får nu kommunen til at overveje at vende tilbage til nødundervisning. Samtidig sætter kommunen fokus på at undgå stigmatisering af børn med somalisk baggrund - den etniske gruppe, der har været hårdt ramt af smitten.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med smittestigningen som dyster baggrund overvejer Aarhus Kommune nu, om kommunens skoler med i alt 29.000 skoleelever skal vende tilbage til corona-krisens nødundervisning fra før sommerferien.

Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) bad mandag formiddag sin direktør om at rette henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed for at få deres vurdering, inden der træffes en beslutning.

"Vi vil rigtig gerne have en sundhedsmæssig vurdering, inden vi træffer en beslutning. Vil de sundhedsmæssigt anbefale, at vi går den vej? De har været meget professionelle og dygtige i vores tætte og daglige dialog i denne tid, og jeg håber, at vi kan få en vurdering fra dem så hurtigt som muligt", siger Thomas Medom til folkeskolen.dk

Forespørgslen til styrelsen kommer bl.a. efter, at Århus Lærerforening søndag opfordrede kommunen til igen at give skolerne mulighed for at undervise efter nødbekendtgørelsen for at sikre lærere og elever mere effektivt mod smitte.

Smittestigning: Århus Lærerforening vil have nødundervisningen tilbage 

"De retningslinjer, som de aarhusianske skoler starter op under på mandag, er ikke tilstrækkelige, da de fx ikke sikrer de nødvendige afstandskrav. Skolerne bør som store institutioner med mange potentielle smittekilder komme tilbage til en organisering, som vi så før sommer, der gør det muligt at mindske smittespredning af coronavirus", lød det fra formanden for Århus Lærerforening, Jesper Skorstengaard.

Thomas Medom understreger, at kommunen og skoleforvaltningen tager situationen alvorligt.

"Vi skal passe på hinanden, og medarbejdernes og børnenes tryghed er det vigtigste", siger han.

Skoler skal satse på ude-undervisning

Allerede nu har forvaltningen i samarbejde med skolerne intensiveret arbejdet for de retningslinjer, der gjaldt før sommerferien - for at få dem genopfrisket. Der er udsendt nyt informationsmateriale på flere sprog, og så er der sat ind med yderligere retningslinjer.

Samtlige skoler skal nu i videst muligt omfang omlægge undervisningen til ude-undervisning, og samtidig indskærpes det, at al transport med kollektiv trafik, som ikke er strengt nødvendig, indtil videre aflyses. I de tilfælde, hvor der er tale om børn, der "busses" rundt til andre skoler, udleverer skolerne mundbind til eleverne.

"Nu er vi gået over til kriseledelse igen, og derfor forholder vi os også til, hvilke yderligere initiativer, der skal sættes i gang. Nogle af de overskrifter, der er sat på dagsordenen, er øget rengøring, øget personale og øget frihed for skolerne til at fravige timetallet. Det er nogle af de ting, jeg har bedt om at få på dagsordenen - men det er altså ikke besluttet endnu", siger Thomas Medom.

Bekymring blandt lærerne på Aarhus-skole med mange somaliske elever 

De stigende smittetal i Aarhus er ikke mindst set hos folk med somalisk baggrund, og det medfører ifølge Thomas Medom også særlige overvejelser om skoleelever med somalisk baggrund.

"Vi er blandt andet optaget af at undgå stigmatisering, så vi ikke forskelsbehandler bare på grund af etnicitet. Det tager vi op på online-møder med alle vores ledere og sætter på dagsordenen, så vi ikke begynder at afvise børn på grund af deres etnicitet. For den risiko opstår, når sådan en oplysning om smittetal kommer ud", siger Thomas Medom.

Hidtil har kommunen kendskab til ét tilfælde, hvor et barn blev afvist i en daginstitution. Forældrene fik at vide, at barnet kunne komme tilbage, når det var blevet testet negativt.

"Det var på alle måder beklageligt, og vi har været ude og undskylde og fået rettet op på det", oplyser rådmanden.

Powered by Labrador CMS