Blog
13   27

Tid til en folkeskole med køkken, køkkenleder og spisesal

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

– behøver det være så svært ?

Det lyder jo enkelt og rimeligt ? At forældre her ved skolestart kan forvente at folkeskolen er indrettet med køkken og spisesal, som en del af rammen for børns læring. Et aktivt, hyggeligt og lærerigt sted på skolen, hvor køkkenlederen sørger for at der bliver lavet sund mad til fælles måltider - i samarbejde med elever og pædagogisk personale. Mange forældre har været godt tilfreds med den sunde madordning i børnehaven og overgangen til ’madpakke ordning' ved barnets start i skolen er en udfordring for mange familier og børn.

I Sverige og Finland er der køkken, køkkenleder og spisesal i grundskolen. Skolemad er finansieret via skattesystemet og indgår i den fælles velfærd til familierne. Det er et bidrag til at reducere ulighed i sundhed og læring via en tidlig indsats.  Men behøver det at være så svært at etablere en tilsvarende sundhedsfremmende ramme i Danmark?  Vi ved at offentlig skolemad koster penge, men vi ved også, at der er penge til de fælles goder, som vi beslutter os for at investere i.

Artiklen fortsætter under banneret

Lokal tilberedning af sund skolemad kan styrke trivsel og læring – også for elever fra udsatte familier. Det vil være en håndsrækning til lærernes arbejde med undervisning og trivsel. Det er en mulighed for nye, lokale arbejdspladser til køkkenprofessionelle. Der vil tillige være miljø- og klimavenlige gevinster ved at lave mad af lokale, økologiske råvarer.

MEN... skolerne har brug for politisk opbakning og økonomisk støtte til at etablere denne ramme. Det kan ske via et tæt samarbejde mellem stat, region og kommuner: Regeringen kunne starte med at oprette en pulje til anlæg af køkken og spisesal på folkeskoler og ansættelse af køkkenledere. Det kunne være et element i en 5-årig forsøgsordning for de skoler og forældre, der har interesse i at være med i dette tiltag. De skoler og kommuner, der er igang vil sikkert gerne dele deres viden og erfaringer #lomaskole.dk 

Så behøver det jo ikke være så svært :)

FOTO: Elever fra udskoling på Nymarkskolen i Svendborg deltager i tilberedning af mad til fælles måltider, som led i undervisningen. Fotograf: Mengel


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
820 andre er allerede tilmeldt