Blog
0   14

Sig det med billeder

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Digitale billeder – ikke kun i faget billedkunst

Dette er en introduktion til nogle tegne- og billedbehandlingsprogrammer med relevans for store og små – voksne og børn – i folkeskolen.

Eleverne har i billedkunst gavn af at arbejde med fysiske materialer – bruge hænderne og bakse med stoflighed og sanselighed.

Billeder siger mere end 1000 ord – lette og hurtige at afkode

Når børn starter i skolen kan de fleste udtrykke sig langt bedre og mere nuanceret i billeder end i skrevne ord.

Artiklen fortsætter under banneret

Digitale billeder er ligeledes en del af de fælles mål for faget allerede i indskolingen.

Det giver god mening at inddrage digital billedfremstilling allerede på de tidlige årgange. Eleverne bliver fortrolige med teknologien og bygger derved et fundament af færdigheder, som kan anvendes i det videre skoleforløb.

Jeg er læreruddannet 2009-2013 og var så heldig at have en god billekunstlærer, der udover at have benene solidt plantet i praksis også havde et vågent og kreativt øje for at arbejde med billedfremstilling på computer bl.a. sampling https://www.folkeskolen.dk/1846090/billedkunst--spejlinger-naar-man-tager-sig-tid-til-at-se

Der findes nogle let tilgængelige programmen, som man frit kan tilgå på nettet – link og eksempler nedenfor.

Det er let – det er sjovt – det er gratis

Pixlr. Billedet øverst er lavet i dette program, det samme gælder dette. Kort før Corona-nedlukningen blev jeg inviteret til reunion med min gamle gymnasieklasse i østjylland. Jeg er selv nu bosat i København og havde ikke mulighed for at deltage, men jeg sendte dette billedet – denne visualisering af mit liv her ved Amager Strand. https://pixlr.com/dk/x/

Excel regneark og geometriprogrammet Geogebra. Selvom der er tale om it i forbindelse med faget matematik, så giver det god mening at eleverne tilegner sig teknologierne på en legende, kreativ og "billedkunstnerisk" måde.

Tuxpaint  

Et sjovt og lettilgængeligt tegneprogram for børn finder man her:

http://www.tuxpaint.org/download/

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.577 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.032 andre er allerede tilmeldt