Blog
3   18

Skal man le eller græde?

Abonner på nyt om Tysk og fransk i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

De netop offentligt opgjorte tal om optag af tysk på de højere læreranstalter i Danmark er på mange måder skræmmende. En uheldig tendens om fravalg af tysk (og fransk) har bidt sig fast. Der er ikke lyse udsigter for faget.

Så er der klarhed over optaget på tyskstudierne

Af den koordinerende tilmelding fremgår det, at i alt 86 studerende er optaget på tyskstudierne. De fordeler sig således: Københavns Universitet 34, Syddansk Universitet 23, Aarhus Universitet 29.

Sammenligner man dette tal med optagene sidste år, kan man se, at tilmeldingen i 2019 var 74. Skal smilet lokkes frem, er det på grund af en stigning på 12.

Rent faktisk er der ikke noget at glæde sig over. Generelt er det alt for få, der vælger tysk. Det samme billede gør sig gældende for fransk. Kun godt otte procent af gymnasieeleverne har siden 2012 valgt tysk på højt niveau.

Artiklen fortsætter under banneret

Aalborg universitet nedlagde muligheden for at studere tysk sidste år. Copenhagen Business School, Handelshøjskolen sparede for få år siden tysk væk fra tilbuddene.

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at kun 9 procent af eleverne på det almene gymnasium (STX) på første årgang har valgt en sproglig studieretning. Spørgsmålet er, når man ser på antallet af undervisere i gymnasiet, hvor mere end 25 procent af tysklærerne i dag er 57 år eller derover, om der om få år vil være tilstrækkeligt med undervisere i faget. Man er fra politisk hold på vej til at kvæle sprogfagene. Inden længe er det eksotisk at lære de klassiske fremmedsprog som tysk og fransk.

Der skal for alvor politisk handling til, hvis der i fremtiden skal være tilstrækkeligt med mennesker, der kan sammenbinde de handelsmæssige og kulturelle bånd til Tyskland. Ønsker man at have handelssamkvem med tyskerne, er det nødvendigt at kunne tysk.

Grundlaget dannes i folkeskolen. Måske var det en ide i det øvrige Danmark at følge eksemplet fra de fire sønderjyske kommuner, hvor man i dag har tysk fra 0. klasse.

Jeg vil anbefale dem, der måtte have interesse i at kende mere til tysks situation, at læse:

”Godt nytår - for tysk?!”: https://www.folkeskolen.dk/1322649/godt-nytaar--for-tysk

”Unges manglende tyskkundskaber bekymrer i grænselandet”https://www.tvsyd.dk/syd-og-soenderjylland/unges-manglende-tyskkundskaber-bekymrer-i-graenselandet

”Politiker: Rückgang von Deutsch ist ein ernstes Problem”https://www.nordschleswiger.dk/de/nordschleswig-daenemark-politik-kultur/politiker-rueckgang-von-deutsch-ist-ernstes-problem?fbclid=IwAR0ePrHS8UBEXgAgwNAMCpwqAvXAESIUE4cnMKLYBp4ufJos3ERXg0yISJc

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.000 andre er allerede tilmeldt