Blog
0   16

Kom og spring med!

Abonner på nyt om Tænketanken Sophia i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Efter stærke opvarmningsøvelser i en af Sophias arbejdsgrupper er vi nu helt oppe på vippen og klar til at invitere til udspring i dannelse! Så kom og spring med!

Efter en lang og vegetativ grublefase er Tænketanken Sophia klar med en konference, der vil invitere alle faggrupper til et udspring i dannelsen, hvor havet består af vores fælles forestillingsevne og dømmekraft.

Se det, vi selv synes, er et overdådigt program her:

Artiklen fortsætter under banneret

http://www.sophia-tt.org/userfiles/file/2020/Udspring1.pdf

Som allerede det viste udsnit af illustrationen på programmet signalerer, er dannelse en virkelighed, der står i modsætning til det kontrol- og styringsparadigme, som har ramt den offentlige sektor og den herskende politiske tænkning. Men hvad er det så, vi kan aflæse af illustrationen? Jo, undervejs fra afsættet til svævet ændres badebukser til badedragt. Når vi taler om dannelse, må vi anerkende, at til enhver tid må tage bestik af de vilkår og muligheder, som konteksten har at byde på. Dette sker blandt andet ved at basere til ageren på æstetisk erfaring.

Dette har været væsentligt under Sophia-gruppens diskussioner og forarbejde til denne konference. Men på det seneste har det vist sig mere end væsentligt, ja, ligefrem påtrængende:

Under corona-nedlukningen af samfundet fandt vores kulturminister det rimeligt at mene, at det ikke er på sin plads at prioritere kulturen under et optræk til en pandemi. Det materialistiske menneskesyn, som ligger bag en sådan synsvinkel, er bare ikke acceptabelt. (Og da slet ikke fra den, der skal stå på mål for kulturens bidrag til vores væredygtighed.)

Samme enøjethed har givet sig udslag i helt uacceptable vilkår i behandlingen af mennesker i offentlig varetægt, jeg tænker selvfølgelig på afsløringen af de helt utilstedelige svigt, som er blevet en århusiansk plejehjemsbeboer til del. Lige nu går debatten så på brugen af optagelser med skjult kamera og på offentliggørelsen af disse. Men sagens kerne er jo, at vilkårene for udøvelse af omsorg er blevet så forringede af effektiviseringer, besparelser og kontrolsystemer, at uhyrlighederne måske var til at forudse. Og husk på, at det er den samme type af rammer, der er lagt omkring al samvær med mennesker i offentligt regi: effektivisering, kontrol, besparelser. Det er misdannelse!

Tiden råber på et nyt dannelsesparadigme. Og et sådant vil vi søge at pejle os ind på - blandt andet i samspil med dig - især hvis du tager del i konferencen Udspring i dannelse!  den 2. oktober.

Du kan tilmelde dig pr mail til: sophia@sophia-tt.org  

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ