Blog
0   16

At få en appelsin i sin turban

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Mens vi venter på, at sommeren vender tilbage, og coronaen slipper sit tag, kan vi hygge os lidt med muligheden for "at få en appelsin i turbanen".

Udtrykket at få en appelsin i sin turban stammer fra Adam Oehlenschlägers lystspil Aladdin eller den forunderlige lampe fra 1805.

Oehlenschlägers stykke foregår et ikke nærmere defineret sted i Asien, hvor personerne bærer turban. I en af scenerne er der en rig købmand, der vil kaste tre appelsiner i grams, og Aladdin og hans to venner står klar. Aladdin griber de første to, og vennerne prøver at forhindre Aladdin i at få den sidste appelsin, men den lander ved et utroligt lykketræf i hans turban.

Ordet appelsin betyder egentlig æblet fra Kina, og det er et gammelt symbol på frugtbarhed og rigdom, og det er også sådan det fungerer hos Oehlenschläger.

Udtrykket at få en appelsin i sin turban bliver i dag brugt, når der en person helt uventet og uden selv at gøre noget for det, får en stor gevinst, en stor chance eller andet virkelig godt.

Artiklen fortsætter under banneret

I Ordbog over Det Danske Sprog citeres en passage fra bladet Folkeskolen, der i 1931 brugte udtrykket om en gruppe lærere: de Lærere, som .. har faaet den Appelsin i Turbanen, at de er kommet til Mellemskolen.

Illustration: Gert Ejton i bogen Med ja-hatten på, Forlaget Bostrup 2019.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.513 andre er allerede tilmeldt