Anmeldelse

Ny staveraket

Raketprogrammet genoplivet

Mange elever har stadig god gavn af et fysisk materiale. Det giver bedre koncentration, ingen forstyrrelser af de elektroniske devices mange muligheder. Jeg glæder mig til at bruge "Ny staveraket".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Ny staveraket" er en revideret udgave af evalueringsmaterialet "Staveraketten"Materialet arbejder med fem udviklingstrin i stavningen. Elevernes stavefærdigheder kortlægges med udgangspunkt i disse fem trin: sproglig opmærksomhed, lydret stavning, lydfølgeregler, morfemer og retskrivning. Materialet dækker den samlede staveudvikling fra indskoling til udskoling.

Fakta:

Titel: Ny staveraket

Pris: 71,25 kroner per hæfte

Sider: 40

Forlag: Alinea

Fasemodellen er illustreret med raketmodellen, som giver eleven et overblik over staveudviklingsfaserne. I hver fase, hver raket, er der forskellige delfærdigheder, som eleven skal arbejde med.

Øvehæfterne til fase tre er ikke kun ændret indholdsmæssigt, men også omslag og opsætning er mere holdbart og brugervenligt.

I øvehæfterne til fase tre skal eleverne arbejde med lydfølgeregler på niveau 1, 2 og 3. Hvert kapitel i hæfterne starter med elevens mål med opgaverne. Mit mål: Jeg kan skrive flere konsonanter først i ordet korrekt. Derefter følger opgaver med for eksempel to konsonanter i forlyd.

Opgaverne er relevante, systematiske og lette at forstå for de fleste elever. De svageste elever vil få størst udbytte af at blive guidet af en voksen. Mange elever har stadig god gavn af et fysisk materiale. Det giver bedre koncentration, ingen forstyrrelser af de elektroniske devices mange muligheder. Til gengæld savner man muligheden for, at eleverne selv kan se, hvilke fejl de begår.

"Ny staveraket" er tænkt både til evaluering i hele klasser og til kortere forløb af grupper eller enkelte elever med specifikke udfordringer. Som bruger af "Staveraketten" synes jeg, at "Ny staveraket" har gennemgået en synlig opgradering, og jeg glæder mig til at arbejde med materialet.