Blog
0   6

Om lidt bli’r her stille

Abonner på nyt om Helle Rahbek i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

-et meget anderledes skoleår slutter

Når klokken ringer til sommerferie for eleverne på fredag, bliver det farvel til det mest mærkelige, anderledes og udfordrende skoleår for både lærere og elever. Og helt sikkert også for forældrene, -ja, hele samfundet. Når jeg tænker tilbage på de sidste måneder, er det med en mærkelig følelse af at have oplevet noget meget uvirkeligt. I marts blev tæppet revet væk under os alle, og vi skulle forholde os til en ny virkelighed, med hjemmearbejde, online undervisning og digitale møder.

Jeg har savnet eleverne, kollegerne og det normale hverdag. Når det så er sagt, er det også tid til at reflektere over, om ikke vi kan bruge noget af alt det, vi har lært under Coronaperioden fremover. Jeg tænker, at rigtigt mange har lært at navigere i et online univers, fordi de var nødt til det. Og var det så, så ”farligt” som man gik og troede? Nej er min påstand. Jeg tror, at vi også fremover vi benytte os af de mange digitale muligheder der findes.

Vi har på skolebiblioteket en udfordring omkring e- bøger, da vi ikke har dem til udlån. Men der findes jo heldigvis andre muligheder. På CFU kan vi se en kæmpe stor stigning i brugen af det store udbud, vi har af e-bøger der kan lånes til klassen. Fedt! For e-bøger kan man altid booke og man får ikke rykkere på dem ved for sen aflevering. Til flere af titlerne er der også lavet pædagogiske overlays med opgaver. Og hurra for Bibliotekernes E-reolen Go som mange elever benytter sig af til fritidslæsning, - og som de helt sikkert også vil gøre fremover. E-bøger er bestemt kommet for at blive i skolen, men kan ikke erstatte den almindelige papirbog. De er et supplement.

Som skolebibliotekar ser jeg stadig et stort potentiale i den gode papirbog. Den kan noget andet end e-bøgerne. Den kan i sin form vække nysgerrighed med dens forside, grafiske udformning og tekst. Forskning tyder også på,  at du husker bedst, hvis du læser på papir (Mangen, 2013) og ifølge Bo Steffensen, der forsker i hjernen og læsning, så er bogen suveræn, når du vil have overblik, forståelse og fordybelse. Så efter sommerferien når en mere almindelig hverdag forhåbentlig indfinder sig, vil ”mit” skolebibliotek igen bugne af papirbøger, spændende udstillinger, booktalks og meget andet, der gerne skal få eleverne til at lystlæse.

Artiklen fortsætter under banneret

God sommer!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
698 andre er allerede tilmeldt