Anmeldelse

Den falske rose

Prægtig røverhistorie

Svenske Jakob Wegelius' roman er en eventyrlig fortælling. På mesterlig vis har forfatteren skabt en rigtig gedigen røverhistorie, der hele tiden er spændende og interessant. En rigtig bladvender!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Den falske rose" er tredje bind om gorillaungen Sally, der bortføres fra sin jungle og kommer ud på en lang rejse til mange lande. Her møder hun mange forskellige mennesker, der får stor betydning for hendes liv, først og fremmest skipper Henry Koskela. Første bind hedder ”Den fantastiske historie om Sally Jones” (2009). I andet bind – ”Morderens abe” (2015) – må Sally Jones se sin menneskeven, mester Henry Koskela, blive idømt en lang fængselsstraf for mord på en Alphonso Morro. For at bevise mesters uskyld drager Sally af sted til det fjerne Østen for at finde Alphonso Morro, som hun tror stadig er i live.

Fakta:

Titel: Den falske rose

Forfatter: Jakob Wegelius

Pris: 210

Sider: 518

Forlag: ABC Forlag

I seneste opus, den yderst dramatiske "Den falske rose", er der gang i den lige fra første side. Det er ikke småting, Sally skal gennemleve, men hun kan heldigvis mange ting. Hun har lært at reparere harmonikaer hos Luigi Fidardo i Lissabon, hun kan skrive på skrivemaskine - men hun kan ikke tale. Bogen er i virkeligheden ét langt brev, som Sally skriver til madame Rose, den rigtige Rose.

Omdrejningspunktet i historien er en meget smuk og dyr perlekæde, som alle gerne vil have fingrene i. Sally møder en hærskare af sære, onde og gale mennesker, der ikke vil hende noget godt, og hun bliver mishandlet og holdt indespærret af en gangsterbande fra Glasgows underverden. Lederen er den barske kvinde Moira Gray, der ikke skyr noget middel for at demonstrere sin magt. Moira Gray lægger sig også ud med de andre bander i Glasgow og står til sidst ret alene i kampen. Sally bliver skilt fra sin ven, Henry Koskela, der bliver tvunget til at være skipper på et skib, der skal levere spiritus i Nordamerika for Moira Grays gansterbande. Imens må restaureringen af Koskelas skude, ”Hudson Queen”, stilles i bero.

Der kommer en slags forløsning på alle forviklingerne, men man sidder alligevel tilbage med en klar følelse af, at Jakob Wegelius har mere guf på lager i den store fortælling om Sally Jones. Det er i øvrigt den naturligste ting i verden i fortællingen, at Sally Jones er en gorilla, der både kan skrive og tænke tanker.

Hvert kapitel indledes med en vignet, og hver af romanens fem dele har en helsidestegning. Forrest i bogen kan man se en oversigt med portrætter af alle hovedpersonerne.

"Den falske rose" er en herlig og varm beretning om venskab, mod, ensomhed og troskab. Det er længe siden, jeg har været så godt underholdt over hele 518 sider. Den vil være formidabel til højtlæsning for klassen. Mere af den slags, tak!