Anmeldelse

Hør, hvad jeg tegner

Tegning er børns skriftsprog

Krusedullerne er et supplement til det talte og større børns skrevne ord. Tegninger er stærke meddelelser fra barnet til omverdenen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anja Kirkebys bog behandler hendes dybe indsigt i, hvad tegninger er. Bogen er en spændende rejse i tegninger, samtalen om tegninger og teori. Der er mange praktiske eksempler fra hendes egne og andre børns udvikling fra toårsalderen og frem til 15 år.

Fakta:

Titel: Hør, hvad jeg tegner

Forfatter: Anja Kirkeby

Pris: 350

Sider: 164

Serie: Lyst og læring

Forlag: Akademisk Forlag

Bogen indledes med fortællinger om, hvorfor børn tegner, og hvordan voksne ofte forbigår interessante samtaler med børnene om deres tegninger.

Anja Kirkeby åbner for tegneuniverset ved at gennemgå børnetegninger og anskueliggør de mange intentioner, børn har med at tegne. ”Hør, hvad jeg tegner” præsenterer samtidig en række fagbegreber vedrørende børns tegneudvikling.

Børns tidlige skribletegninger er en tilgang til at forstå verden og sig selv. Vi får god viden om børns intentioner med at tegne, som gør det muligt at tale med børnene om deres tegninger, støtte og udfordre dem i tegneprocessen.

Børn eksperimenter med tegneredskaberne. Børnene skal både forholde sig til og beherske tegneredskaber, papir og underlag. De undersøger egne bevægelser, øver sig i pincetgrebet eller at holde med en knyttet hånd. De undersøger, hvad der sker på og med papiret.

Vi kan få meget at vide om såvel det enkelte barn som børn i almindelighed, hvis vi går på opdagelse i deres tegninger. Man får et godt indblik i, hvad der optager og fylder i barnet. Det er blandt andet optaget af kroppen, kropssprog og sex.

Bogen behandler også, hvordan børn bruger tegn og symboler, og hvordan symboler kan afkodes og forstås af andre.

”Hør, hvad jeg tegner” vægter både det anerkendende og æstetiske læreprocesser. Denne bog kan anbefales alle mennesker, der er tæt på børn og unge.

Powered by Labrador CMS