Debat

Formanden, der elskede sig selv

Nej tak til lokalaftaler ved lukketid - kæmp nu for overenskomst nr. 1, den første rigtige siden lovindgrebet, ground zero.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nyeste lokalaftale er indgået i Herning. Efter 7 år... og på tærsklen til noget nyt og bedre; en overenskomstaftale, der skal falde senest april 2021.

Det kunne være helt vildt sjovt at vide om Hernings lokalaftale er en, som kredsen tænker kunne blive god for lærerne og udbredes på landsplan.

Som formand for overenskomstudvalget i DLF, Gordon Ørskov Madsen, skriver: "Der er indgået mange forskellige lokale aftaler - nogle med stærke resursebindinger. Men der er også lokale aftaler, der giver god mening og aftalemæssig værdi for lærerne, der bygger på de samme elementer, som vi har på tegnebrættet centralt.”

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Jeps, som formanden selv peger på – en kommende arbejdstidsaftale vil være uden stærke ressourcebindinger, for DLF har accepteret de ultimative krav.

Hernings kredsformand Helen siger: "Jeg regner med, at man vil mærke åbenhed, synlighed om spilleregler og at man indgår i et forpligtende samarbejde." Store, men tomme ord.

Så det er endnu en lokalaftale, der bygger på ledelsens forståelse af rimelighed; hvor lærerne uden værn kan pålægges alle øvrige opgaver, som ledelsen skal have lavet. Og forberedelse? Det er de rester, der er tilbage.

Rimelighed fra ledelsen? På spejderære!

Eneste rettesnor bliver, at alle skolens opgaver skal løses; og da bliver ’rimelighed’ ophævet af skolelederens nødvendighed, og at finde tid til opgaverne og forberedelse af de ekstremt mange undervisningstimer er lærerens egen hovedpine.

Det er IKKE vores faggruppes ansvar at få skolens opgaver til at hænge sammen.

I stedet for konkrete arbejdstidsregler, så forsøger man at narre os med lokalaftaler, hvor kredsen og TR med "åbenhed, synlighed om spilleregler i et forpligtende samarbejde" skal være kommunen og ledelsens forlængede arm til at gennemføre, hvad der er "rimeligt" for, at skolens opgaver kan løses.

Nej og atter nej. Efter 7 lange år er det slut med vattet accept af modpartens ultimative krav.

De mange lokalaftaler der findes, gør jo intet. De er indholdsløse hensigtserklæringer.

Efterhånden er det svært at se forskel på DLF's syn på en god aftale og KL's, og lokalaftalerne bidrager til at understøtte KL's førte strategi med deres ultimative krav om ingen ressourcebindinger.

Max på 810 timers undervisning har man forhandlet sig til, men det er alt for meget: 27 lektioner, og helt uden et sikret minimum af forberedelsestid til hver lektion.

Det er too little, too late, at Herning Kommune reagerer efter 7 år, og Herning Lærerkreds skulle ikke have accepteret smulerne. For sent, 7 år senere, når den rigtige kamp venter lige om hjørnet. Vi kan afvise en aftale på det førte mandat; samarbejdssporet, der førte blindt - og få de reelle forhandlinger i foråret 2021, hvor OK21 bliver forhandlet endeligt, som vi har ventet på.

Den kørende debat er et nødvendigt opråb til lærerne, om i god tid - inden resultatet foreligger, og inden afstemningen går i gang - til personligt at finde ud af, hvad de synes, en god aftale bør indeholde.            

Mange af os kan have brug for debatten hen over sommerferien. Og måske kan debatten faktisk fortælle formand Bondo og KL, hvad det er vi forventer af en god aftale.

Vi SKAL have tid nok nu. Tid på alle opgaver og en fast forberedelsesfaktor.

Nu skal kampen stå; nedstem samarbejdssporet og tving vores forening til reel fagforeningsmæssig kamp. NEJ til lov 409 uanset hvilken forklædning, den viser sig i.

Powered by Labrador CMS