Blog
0   15

Tyskmøde i ministeriets faggruppe juni 2020

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

På mødet blev drøftet, hvad der sker i ministeriet og faggruppen, erfaringer fra COVID-19 situationen, udfordringer for faget og ministeriets vejledning om prøverne

Den 9. juni mødtes den af Undervisningsministeriet nedsatte faggruppe for tysk. Pga. conona blev det et to timers online møde.

Ud over medlemmer fra faggruppen: https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/mar/190301-nye-faggrupper-skal-styrke-fagenes-udvikling deltog fag- og prøveansvarlige for tysk i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. I gruppen sidder også repræsentanter fra nationalt center for fremmedsprog www.ncff.dk.

 

Mødet indeholdt fire hovedområder

Artiklen fortsætter under banneret

  • ·       Hvad sker der i ministeriet og faggruppen
  • ·       Erfaringer fra COVID-19 situationen
  • ·       Udfordringer for faget
  • ·       Ministeriets vejledning om prøverne

I forbindelse med nedlukning af skolerne har ministeriet lavet en del tiltag for at hjælpe skolerne. Styrelsen har udarbejdet materiale til EMU’en for tysk https://emu.dk/grundskole/corona-gode-rad-til-undervisning/fremmedsprog og der blev lavet generelle vejledninger til nødundervisning https://emu.dk/grundskole/corona-gode-rad-til-undervisning

 

Erfaringer

Nedlukningen af skolerne har givet nogle erfaringer med online undervisning i tysk, som blev drøftet. Der var stor enighed om, at erfaringerne havde udfordret og kvalificeret en enkel og stram struktur i lærernes planlægning af undervisning. Men det var også tydeligt at online gav en mulighed for at høre og inddrage de stille og mere usikre børn langt mere ved at lukke dem ind i et for dem trygt online rum, hvor de ikke blev udfordret af det daglige fysiske klassehierarki.

 

Lærerne er blevet tvunget til at arbejde med digitale løsninger, hvilket har givet nye erfaringer på det digitale område.

 

Erfaringerne fører i gruppen til to fremadrettede fokuspunkter

1.      At finde de bedste og mest hensigtsmæssige digitale værktøjer og fokusere på få frem for at lade lærerne bruge en masse tid på at finde rundt i en massiv digital jungle.

2.      At flytte fokus fra det mulige til det fagligt-pædagogisk hensigtsmæssige. Dvs. udfordre det digitale medie ved ud fra sprog- og læringssyn at bruge de digitale muligheder fagdidaktisk hensigtsmæssigt.

Mulighed for brug af fagportaler og it-værktøjer kvalificerer jo ikke i sig selv undervisningen.

 

Fagets udfordringer

Faggruppen drøftede hvilke udfordringer, som faggruppen ser for faget i grundskolen. I den forbindelse blev elevernes motivation, diskursen om faget, inspiration til undervisningen samt udbredelse af nye reviderede læseplaner fra 2019 eksempelvis drøftet. Et ønske er, at vi kunne få mere fokus på sprog og erhvervslivet mere på banen i forhold til sprog også - ligesom vi ser omkring naturfag. Vi har A. P. Møller og grænseområdet - men kunne ønske mange flere var med.

 

Prøvevejledningen

Ministeriet ønskede at høre erfaringer med prøvevejledningerne fra faggruppen ift. opbygning og indhold og faggruppen gav på mødet bemærkninger til prøvevejledningen. Her blev omfanget af vejledningen og brug af andre formidlingsformer fx videoer eksempelvis diskuteret. Faggruppen drøftede også prøvekrav og opsamling af censorerfaringer.

 

Næste møde i faggruppen for tysk bliver fysisk i september.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.000 andre er allerede tilmeldt