Blog
0   7

Fake eller ikke fake - hvordan lærer vi at skelne?

Abonner på nyt om Digitalt Selvforsvar i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Brugere af sociale medier bør alle agere som kritiske journalister, der som udgangspunkt er skeptisk over for det indhold, de møder. Sund skepsis er alfa og omega, da fake news er over alt. Nye gratis kurser i dataforståelse, digitalt medborgerskab og digitalt selvforsvar klar efter sommerferien

Bliver sorte oftere dræbt af andre sorte eller af hvide? En statistik siger, at 81 procent af drabene på hvide mennesker i USA begås af en sort, mens det kun er 2 procent med omvendt fortegn. En anden statistik viser, at kun 0,77 procent af alle drab på sorte i USA bliver begået af hvide, mens sorte selv står for 53,94 procent af drabene.

I disse #BlackLivesMatter tider florerer faske nyheder og falske tal på sociale medier, og selv skarpe kritiske journalistiske øjne kan have svært ved at skelne mellem sandt og falsk. Men et sted, hvor man kan få hjælp, er hos Mandag Morgens Tjekdet.dk, der netop har dechifreret de mange tal omkring sorte og hvide drab.

Hvad kan man ellers gøre for at få mere kritiske øjne på alt det indhold, der fylder sociale medier? Man kan læse denne lille lette bog Den der lyver råber af Lea Korsgaard der giver gode råd til, hvad man kan gøre, fx at

- opsøge de kloge mænd og koner. Det plejer ikke at være dem, der råber op, men de er derude, og'

Artiklen fortsætter under banneret

- lede efter sammenhænge. Fakta betyder ingenting uden de hører hjemme i.

Brugere af sociale medier bør alle agere som var de selv kritiske journalister, der skal formidle til andre. Som udgangspunkt bør vi være skeptiske over for det alt det indhold, vi møder på sociale, da der er mere og mere indhold, som man ikke kan stole på. En ting er fake news, men hvad med nyheder, som fx influencers lægger op omkring et produkt, som de har fået penge for at beskrive? Eller en pressemeddelse - skjult som en artikel - som en virksomhed har sendt ud om deres 'fantastiske' nye produkt?

Fake news er en del af tre nye workshops for københavnske skoleelever via Åben Skole  er nu gratis til rådighed for dem, der kan skaffe mindst 50 elever i udskolingsklasserne - baseret på først-til-mølle princippet.

Workshoppen, der består af tre lektioner, giver indsigt i datas rolle i samfundet og vores hverdag. Hvad vil det sige ikke at have kontrol over egne data (dvs. sit digitale omdømme), og hvad det betyder at have det. Eleverne får forståelse for, hvordan falske nyheder, propaganda og misbrug af persondata kan manipulere os - børn som voksne. Og hvad man kan gøre for at forsøge at gennemskue det. Hvad vil det sige at være et offentligt menneske, hvad er smart ikke at dele, og hvad skal man gøre for at finde ud af, hvem kan man stole på. Og hvad med rettigheder til data og privatliv, om demokrati, kultursammenstød og -fællesskaber? Hvordan bør vi alle tænke og agere som en dygtig etisk handlende medborger, som både er super kildekritisk og tager ansvar for det, de offentliggør.

Kontakt mig på 22 66 99 32 eller mail@digital-identitet.dk hvis du er interesseret og hører under Københavns Kommunes åben skole.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.073 andre er allerede tilmeldt