Blog
0   6

Vend undervisningen på hovedet

Abonner på nyt om Underviser i sosu-land i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Gamification og elevstyret undervisning i naturfag

Mit GF2-hold skulle have været til naturfagsprøve, men den måtte desværre aflyses pga det dersens Corona. Øv, jeg havde glædet mig til at mine elever skulle vise hvad de kunne. Det gør noget ved elevernes engagement når de skal bevise noget – over for deres underviser, deres familie og fremfor alt dem selv.

Men nu stod jeg altså med en håndfuld dage hvor der skulle have været prøver, og jeg skulle fylde noget relevant og brugbart i disse dage. Ikke en decideret eksamenssituation, men gerne noget hvor de kunne bevise hvad de har lært.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg valgte at vende undervisningen på hovedet og lade dem fremstille undervisningsmaterialer om emnerne fra naturfag. De skulle sætte sig i lærerens sted og formidle emnerne der blev fordelt ved lodtrækning.

Først skulle de skrive 10 triviaspørgsmål om emnet og derefter fremstille et formidlingsprodukt. Fx en screencast af en powerpoint, en video af et forsøg, en mix and Match, en quiz og byt, et dominospil, et digital bog, en kahoot, et puslespil, et stjerneløb, en stafet osv. Alt sammen metoder jeg har brugt med dem.

Læringen bliver vendt om, for hvordan skal man fornuftigt formulere spørgsmål om fx væskebalance, smitteveje og faremærker. Sådan at både spørger og svarer forstår hvad det handler om. Man kan fx ikke stille spørgsmålet ”Hvad er en base?” og forvente at modtageren svarer ”En stof med en pH på mellem 8 og 14” for svaret ”klorin”, ”et stof der optager H+” eller ”kalk” er lige så korrekt.

Forløbet sluttede med at eleverne gennemførte deres læringsaktiviteter, om det så var at sætte de andre elever i gang med et vendespil eller de viste en video af et forsøg de havde gennemført. Vi sluttede dagen med at spille et fælles triviaspil med deres egne spørgsmål. Der gik sport i at kunne svare rigtigt, men læringen var allerede sket i processen med fremstillingen. Selve spillet var jo kun kronen på værket.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
143 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.646 andre er allerede tilmeldt