Blog
2   6

”Vi har jo ikke en masse biler de kan rode med”

Abonner på nyt om Underviser i sosu-land i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvordan man ”går i værkstedet” med SOSU-elever

SOSU-uddannelsen er en erhvervsuddannelse, og derfor tættere i familie med deciderede håndværksuddannelser som mekaniker, bager eller anlægsgartner, end med fx STX eller HF. Og vi HAR et fokus på håndværket, og deltager også i DM i Skills, men i hverdagen er der altså visse udfordringer.

Bagerelever kan gå i køkkenet og træne deres skills i praksis med en rigtig bolledej. Og går det galt med gæren, sker der jo ikke noget alvorligt, man starter bare en ny dej. Mekanikereleven kan gå på værkstedet og rode i en motor, og hvis han laver fejl er det kun materielle skader. Den kommende anlægsgartner kan arbejde med jorden og planterne hver eneste dag, og største risiko er det bliver grimt, men det kan laves om.

Artiklen fortsætter under banneret

Det samme kan de kommende SSH’ere og SSA’ere bare ikke helt. For deres bolledej, biler og blomsterbede er rigtig levende mennesker. Her kan en fodfejl være fatal og/eller traumatiserende. Hvor ville det være nemt at lave praktisk ”værkstedsundervisning” hvis vi havde et tilknyttet ældrecenter i forbindelse med skolen, hvor der var ”prøvekaniner” i massevis… Nej det er nok ikke helt etisk forsvarligt…J

Men hvad kan vi så?

Ja, vi laver fx rollespil. Rigtig mange rollespil. Og når man som nyudklækket GF2-elev starter, kan det umiddelbart virke lidt søgt og kunstigt, men det er faktisk en både lavpraktisk og god måde at træne kommunikation, forflytninger, personlig hjælp og pleje osv. Eleven der spiller rollen som borgeren skal benytte sin empati for at levere en troværdig præstation. Det handler ikke om at være en god skuespiller, men at kunne leve sig ind i et andet menneskes tilstand.

Udover rollespil, bruger vi også rigtig meget cases, simulationsdukker og vores demostuer, men rollespillet er en urokkelig del af særligt grundforløbet på SOSU-uddannelserne. Og det er også sådan DM i Skills bliver gennemført, så helt tosset er det vist ikke.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
143 andre er allerede tilmeldt