Blog
1   51

Børn er ikke altid ateister eller ikke-troende

Abonner på nyt om Hamze Sabri i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I en verden præget af kriser og konflikter, skiller det danske samfund sig ud på en helt særlig måde. Mangfoldighed er nøgleordet. Mangfoldighed i form af omfavnelsen af den diversitet af livsanskuelser og livsfilosofier, som det danske samfund er præget af. Men er vi egentlig så mangfoldige?

I en verden præget af kriser og konflikter, skiller det danske samfund sig ud på en helt særlig måde. Mangfoldighed er nøgleordet. Mangfoldighed i form af omfavnelsen af den diversitet af livsanskuelser og livsfilosofier, som det danske samfund er præget af.

Fundamentet for den danske folkeskole er de demokratiske værdier, herunder dannelsesidealet der indebærer visionen om dannelsen af autonome, selvtænkende og myndige borgere der hver især bidrager til samfundet på deres helt egen måde.

Kravet for dette dannelsesideal er, at børnene ikke bliver påvirket i bestemte retninger samt, at ingen livsanskuelser er ukorrekte. Dermed skal dén viden og de stimuleringsprocesser vi går til værks med når vi arbejder med børn, være objektive uden et glimt af implicitte budskaber. Men børn bliver ikke kun påvirket eller begrænset ved direkte indgriben (f.eks. ved forkyndelse eller direkte kommunikation med lærer), men også ved indirekte mangel på hensyntagen til den enkelte elevs udfoldelsesbehov. Når børn begrænses, afgrænses deres dannelsesmuligheder således at det udstødte område bliver svært at indtræde.

Det er yderst dadelværdigt og til al kritik, at man i nutidens Danmark kan iagttage beslutninger i institutioner, som indikerer mangel på mangfoldighedsudøvelse. Børn i folkeskolen, der vil praktisere religiøse ritualer i deres pauser, begrænses når der ikke er et fordybelsesrum at finde. Dette er én af årsagerne bag nogle børns udstrømning fra danske folkeskoler til private friskoler. Når folkeskolen ikke tager hensyn til alle elevers udfoldelsesbehov, sendes der nemlig implicit et budskab om, at bestemte udfoldelser, om end det er religiøse, faglige eller sociale udfoldelser, ikke er foretrukne.

Artiklen fortsætter under banneret

Dermed kan det siges, at folkeskolens primære udfordring her, er accepten og anerkendelsen af børns forskelligartede identiteter og deraf hensyntagen til børns forskellige måder at udfolde sig på.

Jo mere mangfoldig den danske folkeskole bliver, jo lavere bliver tilstrømningen til privatskoler.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.466 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
428 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.081 andre er allerede tilmeldt