Blog
0   18

”Omsorg og pligt” – om at bryde den sociale arv. Videoforedrag med en som kender til det.

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Indlægget har desuden et afsnit om skolevalg – konkurrence mellem folkeskolerne og tilstrømning til de private skoler.

Jeg bor i et området på Amager, hvor der er stor vækst i antallet af tilflyttere. Nye (og dyre) boliger skyder op og det samme gør private skole-alternativer – nedenfor en liste over lokale privatskoler bare i mit nærområde.  

I forbindelse med min interesse for mit lokalområde har jeg fulgt etableringen af en kommende helt nybygget skole, Skolen i Nordøstamager. Den nye kommunale skole skal ligge næsten i min baghave, og jeg har fortløbende blogget om projektet her på sitet. I den sammenhæng har jeg også fået indsigt i, at dele af kvarteret har haft og kæmper stadig med udfordringer med nogle børn og unge, som kommer fra hjem med forældre af anden etisk baggrund.

Artiklen fortsætter under banneret

Dansk Skoletradition.

Den danske folkeskole har tradition for at løfte alle uanset baggrund. Historisk set har skolen været med til at støtte arbejderklassens børn, så de i dag har lige så gode muligheder i uddannelsessystemet som børn fra bogligt stærke middelklassehjem. Det samme sker langt hen ad vejen også for børn fra hjem med anden etnisk baggrund.  

Alis historie.

At det stadig ikke altid er lige let, fik jeg indsigt i forleden – dog med en overraskende ny vinkel.

I videoen nedenfor fortæller Ali Najel om en episode, hvor han har fået et 7-tal i karakter og en mega-krammer af sin lærer på skolen. Stolt kommer han hjem og fortæller sine forældre det. Her bliver han ikke ligefrem mødt med accept og ros – ja, hans far har hverken lyst eller tid til at høre på ham!

Se og hør selv Ali Najels rørende beretning nedenfor – om den lille dreng som ikke blev mødt.  

Liste over privat- og friskoler bare i mit eget nærområde på Amager:

Christianshavns Døttreskole, Den Frie Fakkel, Den Grønne Friskole, Filipskolen, Amager Lilleskole, Rudolf Steinerskolen, Amager Privatskole, Sankt Annæ Skole, Øresunds Internationale Skole … der kan sagtens være flere, som jeg ikke kender til – jeg er tilflytter fra provinsen.

Det skal dog tilføjes, at selvom der er tale om mange private skoler, så er de relativ små, og de lokale store folkeskoler er stadig også her i området de fleste forældres naturlige valg, når de sender deres børn i skole.  

Konkurrence mellem folkeskolerne.

"Mens tæt på samtlige familier, der tilhører eksempelvis Skolen ved Sundet på Amager og Hanssted Skole i Valby vælger at indskrive deres barn på skolen, er der flere skoler, hvor kun fire ud af ti familier vælger at lade deres barn starte i distriktet. Resten prøver i stedet lykken på en anden folkeskole i byen eller en privatskole.”

https://www.berlingske.dk/samfund/tid-til-skolevalg-haard-kamp-om-populaere-skoler-i-koebenhavn

Har du erfaringer ang. integration – både godt og skidt – og/eller med opblomstringen af privatskoler de seneste år i dit geografiske område, så skriv gerne en kommentar.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
720 andre er allerede tilmeldt