Blog
0   13

Få flere perspektiver med i brugen af historiske fortællinger i historieundervisningen

Abonner på nyt om Jagten på fortiden i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der findes i dag et væld af muligheder, når det kommer til historieformidling udformet som historiske fortællinger på TV. De mange film skaber indlevelse i fortidige liv og begivenheder. Men det er vigtigt, at eleverne arbejder både med den kritiske stillingtagen og indlevelsen i en historisk fortælling. Nyt undervisningsmateriale fra www.jagtenpaafortiden.dk byder på en flerperspektivisk tilgang til landarbejdernes historie i et herregårdshistorisk perspektiv.

Historiske fortællinger om herskab og tjenestefolk

Historiske begivenheder, strukturer og personer bliver formidlet på TV som aldrig før. Livet for herskab og tjenestefolk på landets herregårde har her været et stort tema i historiske serier og film gennem de sidste årtier, og mange børn får en stor del af deres forståelse af fortiden gennem filmmediet. Derfor er det ekstra vigtigt, at man som lærer husker at inddrage undervisning i historiske fortællinger og kritisk arbejde med disse, når man inddrager film i historieundervisningen om eksempelvis tjenestefolkene og landarbejdernes liv. 

Pelle Erobreren 

Spillefilmen Pelle Erobreren efter Martin Andersen Nexøs roman (1906-1910) er en klassiker i klasselokalet, når det kommer til undervisningen i livet på landet ved indgangen til forrige århundrede. Filmen skaber indlevelse i fortidens liv, men ved også at arbejde med en kritisk tilgang til filmens indhold kan eleverne imidlertid lære nyt om flerperspektiviskhed, som er en essentiel del af historiefaget.

Færdigudviklet undervisningsforløb

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har udviklet et gratis undervisningsforløb, der netop stiller skarpt på tyendets vilkår ved indgangen til forrige århundrede samt nutidige fortolkninger af perioden på det store lærred. Undervisningsforløbet er en del af det landsdækkende formidlings- og undervisningsprojekt Jagten På Fortiden, hvor man kan finde gratis undervisningsforløb i faget historie fra reformationen og frem til begyndelsen af 1900-tallet. Her kan man kvit og frit finde inspiration til blandt andet historieundervisningen i et historiebrugsperspektiv.  

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.543 andre er allerede tilmeldt