Blog
16   77

Jeg vil da selv bestemme, hvilke undervisningsmaterialer jeg skal bruge!

Abonner på nyt om Lisbeth Sonne - strøtanker og sværdslag i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Allerede den første dag efter corona gik det til min rædsel op for mig, at jeg ikke længere kunne logge på grammatiktræning på nogen af danskportalerne. Jeg ringede til Clio og fik venlige Rasmus i røret, som kunne fortælle, at de fremragende, selvrettende grammatikopgaver var kun en midlertidig coronaforanstaltning. Nu havde jeg ellers lige fået det implementeret i min undervisning, så det var da mere end almindeligt træls. Heldigvis kan man tilkøbe det, så der er ingen grund til at fortvivle!

Det interessante er prisen: 15.000 kroner! Men så dækker det også hele skolen (det er sikkert ikke urimeligt, for portalerne skal trods alt leve af det). Vi har 657 elever, kunne tålmodige Rasmus fortælle mig (det vidste jeg ikke engang selv), men mit behov var fatisk kun 26 elever. Jeg prøvede at forklare zødeste Rasmus, at vi har 12 klasser alene i udskolingen, og det er rimeligt mange kollegaer at koordinere et abonnement med. Men nej, nej, man kan ikke bare sådan tilpasse tilbuddet og plukke klasser ud - og desuden dækkede abonnementet jo også noget læsetræning. Det skulle jeg så ikke skulle bruge til noget!  Sympatien begyndte at falme på det her tidspunkt!  Jeg var meget skuffet. Helt ærligt, hvor svært kan det være? Man kan vel ikke snyde med det eller misbruge det? Indtil videre har jeg da heldigvis en temmelig old school løsning, der hedder ”ringbind med opgaver”. Den er pludselig blevet en fornue værd!

Nu, hvor sommerferien nærmer sig, skal vi igen–igen–igen diskutere hvilke portaler, vi ønsker adgang til for det kommende skoleår.  Vi vil selvfølgelig have det hele! Undervisningsmateriale er for en lærer, hvad bland-selv-slik er for en 7-årig. Vi er umættelige. Jeg ved det godt. Men portalerne er så grumme dyre, at kommunen synes, at det er smartest at bestille det samme til alle og forhandle en mængderabat hjem (og det er selvfølgelig også det billigste). Det tvinger bare lærerne til at tilrettelægge undervisnigen ud fra portaler, som vi måske ikke har ønsket. Førhen bestilte man de opgavehæfter og bøger, som man ønskede at bruge i det kommende år. Og ja, bøgerne gik i stykker, og nej, man kunne ikke bare købe i vildskab. Men i det mindste kunne man selv vælge. Og jeg kan da umuligt forestille mig, at de digitale undervisningsmaterialer samlet set er er en billigere løsning!

Faktisk kan jeg godt finde på at blive totalt Rasmus-modsat og foreslå, at vi slet ikke køber adgang til nogen portaler overhovedet. Sådan er jeg så frygtelig primitiv! Vi har i temaet masser af glimrende  materiale gemt alle mulige steder, som repræsenterer en kulturel alsidighed og didaktisk variation, som sagtens kan konkurrere med portalernes kvalitet. Gad vide om vi overhovedet ville savne portalerne, hvis vi mistede adgangen? Jeg har næsten en følelse af, at vi er blevet afhængige af deres endeløse indspark af nye temaer, selv om jeg for mit eget vedkommende er ved at drukne i det og praktisk talt aldrig forholder mig til, fordi jeg ikke kan finde tid og energi til det.

Man kan ærlig talt godt få den tanke, at undervisningsportalerne ville have godt af et modspil, ”en portal-lockout”, til at udfordre deres priser og forretningsmetoder, så de kunne åbne op for lidt mere fleksibel tilmelding. Og i mellemtiden kan vi jo i stedet diskutere alle de andre fremragende ting, man kunne bruge pengene på som fx skolefester, lejrskoler og emneuger.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.709 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
781 andre er allerede tilmeldt