Uddannelsesvejledning
0   3

Teknologi, byggeri og transport er også for kvinder

Kvinder på erhvervsuddannelser fortæller i ny pjece, at de ofte er blevet vejledt af lærere og UU-vejledere til at vælge noget andet end teknologi, byggeri og transport. Men de trives på uddannelsen.

19 kvinder fra teknologi-, byggeri- og transportuddannelserne på erhvervsskolerne Learnmark og Mercantec  er blevet interviewet om deres oplevelser på uddannnelsen og hvilke fordomme de eventuelt møder. Mange kan fortælle, at forældre, lærere og vejledere har forsøgt at tale dem fra deres valg ved at sige, at de hellere skulle vælge gymnasiet, at der var en hård omgangstone i faget eller at det krævede fysiske kræfter, som de ikke har.

Det er Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), der står for undersøgelse og vejledning.

I 2019 var 95 procent af ansøgerne på erhvervsuddannelserne indenfor teknologi, byggeri og transport mænd. Der findes mere end 60 forskellige erhvervsuddannelser inden for dette område.

"Allerede i 9. klasse sagde jeg til mine forældre, at jeg gerne ville være mekaniker, fordi jeg interesserede mig for biler. Så fik jeg at vide, at der ikke var nogen kvindelige mekanikere og jeg ikke ville kunne holde det ud. Jeg besluttede mig for at være ligeglad og prøve alligevel," fortæller Majken, der er elev.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg oplevede, at UU-vejlederen ikke vidste særligt meget om det. Han sagde, det var nemmest at tage gymnasiet, når man havde gode karakterer, så kunne man videreuddanne sig," siger en anden elev, Betina.

Flere af kvinderne i undersøgelsen fortæller, at de trives i et åbent miljø, hvor tingene siges direkte og hvor der ikke er så meget "pigefnidder", som kan være svært eller ubehageligt at navigere i. Nogle fortæller også, at de oplever, at mændene på uddannelsen ofte tilbyder dem hjælp, selv om den er uønsket og det kan være et irritationsmoment. Mange siger, at faglærerne og deres mestre har positive forventninger til deres kundskaber, engagement og finesse.

I materialet fra DCUM anbefaler de at oprette et pigenetværk, hvor man på tværs af uddannelserne kan mødes og fortælle om sine oplevelser.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
364 andre er allerede tilmeldt