Debat

Røvhul eller præsident?

Det enkle kortspil kan være en metafor som tydeligt illustrerer hvorfor forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale ser ud til enten at ende i en meget ugunstig situation for lærerne, i form af en mager aftale, uden reel værdi, eller en uløselig gordisk knude, som sætter Ziegler, og herefter KL i en meget vanskelig situation fremover. Kortspillet er et spil hvor høje kort trumfer lave, og taberen bliver røvhul, og vinderen præsident. Forud for hver omgang skal røvhullet aflevere sine to bedste kort til præsidenten, som modsat afleverer sine to dårligste kort til røvhullet. Præsidenten sidder altså med alle gode muligheder for at bevare sin magt til næste spil.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På samme måde har vi fået frataget vores værn og rettigheder i 2013, hvorefter administrationen af dem blev overdraget til skøn hos vores arbejdsgivere. Det resulterer i at vi har fået pålagt en øget arbejdsbyrde, og frataget tiden til at opfylde den. Så kan spillet ellers starte. I 7 år har det styrkeforhold eksisteret, og hvert år er der lærere som bliver trætte af legen og forlader ‘bordet’, ikke fordi de ikke vil undervise eller er nået pensionsalderen, men fordi deres situation og muligheder er perspektivløse. Omvendt har der været høj cigarføring på præsidentposten. I både 2015 0g 2018, var udgangspunktet fra “det grå tårn” at reglerne var fine som de var, og de ingen grund så til at ændre andet end titlen, fra “Lov” til “Aftale”.

Nu har vi en situation, hvor Zigler sidder og repræsenterer KL i præsidentsædet, og vores forhandlere håber på, at han vil lave en regel om at det kun er ét ringe kort man skal modtage, og én trumf man skal aflevere fremad. Men virkeligheden for Ziegler er nok desværre den, at han ikke kan vende hjem til KL og sige at man har forringet den fordel man tidligere havde, og forbedret den ulempe lærerne havde. Alle de andre borgmestre vil jo nægte ham mandat til det. Så derfor er vi røvhuller på gulvet i en vanskelig situation. Vi vil nemlig ikke bare ændre styrkeforholdet fra 2 kort der byttes til 1. Vi vil væk fra den ubalance der er i spillet, og spille på lige vilkår. 

Ziegler, og de andre borgmestre, har ingen muligheder eller motivation for at ændre reglerne i vores favør. Det ville objektivt være dumt for dem, når de sidder med alle gode kort på hånden til at drive deres kommuner billigst muligt. Der er 98 præsidenter og ca. 50.000 røvhuller, som holder det her spil igang. Vores eneste mulighed for at ændre præsidenternes incitament til regelændringer, er hvis vi forlader bordet og ser hvordan det går, hvis de selv skal drive 1000 folkeskoler!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

STEM NEJ TIL EN UKLAR AFTALE!

https://www.facebook.com/OK21-L%C3%A6rere-stem-NEJ-til-uklare-aftaler-103252221261173/?modal=admin_todo_tour

Powered by Labrador CMS