Børnehaveklasse
0   5

Gratis materiale om spisepausen for skolestartere

Der mangler fokus på spisepausen i overgangen fra børnehave til skole, lyder det i en evaluering af nyt undervisningsmateriale. Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer står bag materialet, som skal hjælpe til at skabe rammer om måltidet i skolen for skolestartere.

Der er et godt samarbejde mellem institutioner, når det gælder overgangen fra børnehave til skole. Men der mangler fokus på mad og måltider. Sådan lyder det fra Karen Wistoft, som er professor i smag, madkundskab, læring og trivsel ved Aarhus Universitet. Ordene kommer fra forordet til en evaluering af det nye gratis materiale 'Den magiske madkasse'.

"Når børnene kommer i skole, får de blandt andet nye rammer at spise i. De kan være helt anderledes end dem, de kender fra børnehaven, hvor de er vant til at få maden serveret, og/eller hvor de har god tid til at spise sammen med pædagogerne. For mange børn er madpakkerne en del af 'det nye' i skolen. De oplever, at de skal spise i en fart, og undertiden når de overhovedet ikke at blive færdige", lyder det fra Karen Wistoft.

En del af materialet består af lege. I legen 'Madgætteleg', møder børnene supergnaskeren Chili, der sætter fokus på Madmod. 

Maddannelse fra børnehaveklassen

Artiklen fortsætter under banneret

Hun har stået for evalueringen, hvor man har gennemført en survey blandt forældre og haft interview med pædagoger og børn i børnehaver i Aarhus, som har arbejdet med materialet.

"For at have lyst til at spise madpakken sammen med de nye klassekammerater, må barnet have lyst til maden, og det er blandt andet betinget af at de har et mentalt ejerskab til madpakken. Maden skal være sund, men den skal også signalere kærlighed, omsorg og nydelse. Og madpakken må ikke være pinlig! At koncentrere sig om at spise kræver både socialisering og læring. Det er Den Magiske Madkasse et rigtigt godt bud på", lyder det fra Karen Wistoft i evalueringen.

Bag om 'Den magiske madkasse'

Mejeriforeningen står i samarbejde med Landbrug & Fødevarer bag Den Magiske Madkasse. Med i udviklingen af materialet er lærer og cand.pæd i it-didaktisk design Stine Rank Langhøj samt Balter Brøndsted, som er stifter af Legefabrikken og cand.scient.idræt, samt leg- og bevægelseskonsulent.

Den Magiske Madkasse inddrager officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen - både i arbejdet med børnene, i forhold til forældrene og internt i institution og skole.

Den Magiske Madkasse er tænkt ind i de Fælles Mål for indskolingen, så det kan bruges som et samlet didaktisk læringsrum med fokus på leg og læring, og der er indbygget didaktiske spor, som sikrer, at maden og måltidet bliver knyttet til Fælles Mål.

Legende tilgang til måltidet

Eleverne stifter i 'Den magiske madkasse' bekendtskab med fire Supergnaskere, som skaber en lærerig fortælling for børnene. Hver af de fire Supergnaskere har særlige superkræfter, som for eksempel Avi, der kan spotte den virkeligt gode lærebenzin med sit røntgenblik og Chili, som tør at spise alt.

Den magiske madkasse består af en pædagogisk vejledning, et katalog med læringsaktiviteter og rekvisitter. Blandt andet breve med historier fra fire Supergnaskere og spilelementer til aktiviteterne i materialet. Materialet er gratis, og i 2020 er der 150 fysiske eksemplarer til daginstitutioner og 150 til skoler. Det er først til mølle, men alle kan hente og bruge materiale fra hjemmesiden.

Det er Landbrug og Fødevarer og Mejeriforeningen, der står bag materialet. Projektleder hos Mejeriforeningen Louise Basic Poulsen håber materialet vil blive brugt på skolerne.

"Vi ved, at lærerne i indskolingen i samarbejde med daginstitutionerne allerede arbejder meget med overgangen fra børnehave til skole, men vi ved også, at de nye rammer omkring spisepausen ikke har samme fokus. Derfor håber vi, at Den Magiske Madkasse kan være med til at skabe nysgerrighed og glæde omkring mad og måltidet, så børnene prioriterer at sætte sig og spise i skolen og måske får lyst til at smage noget nyt".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
820 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
784 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
756 andre er allerede tilmeldt