Blog
0   3

Når hver en tone gælder

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er skarpslebne konturer af en svunden tid med afsæt i renaissancemusikken, men alligevel er den helt sin egen.

COVID-19 trækker sine lange spor. Det har været nødvendigt at hugge de mentale bremser i for ikke at miste forstanden. Med for megen tid på hænderne til både eftertænksomhed og introspektion er det kærkomment med et lille musikalsk afbræk. Her er estiske Arvo Pärt (*1935) et oplagt bud: En drømmende, næsten surreal, tilstand, hvor det mere er bevægelse end egentlig komposition, der driver værket. Det lyder ikke af meget, men det er det.

Krusninger på overfladen

Havet ligger stille hen. Alligevel sker der noget. Noget næsten lydløst. Dynamikken ligger i den forsigtige ende af støjspekteret, men tag ikke fejl. Det skærer måske ikke i øret, men det går dybt ind i hjertet. Der er skarpslebne konturer af en svunden tid med afsæt i renaissancemusikken, men alligevel er den helt sin egen. Arvo Pärt er nem at afskrive som simpel og banal, men så har man nok ikke fanget pointen.

I børnehøjde

Artiklen fortsætter under banneret

I skolen har Arvo Pärts musik for mig haft sin helt særlige plads. Sjældent som decideret undervisningsmateriale men som lydtapet. Lydtapet der på en underfundig måde påvirker resten af rummet. Pärt har en nærmest uhørt evne til at lyde velkendt, da han spiller på noget universelt og genkendeligt. Ikke som i kopi, men som en rejse til alle de steder, vi endnu ikke har været, men hvor vi ville ønske, vi kunne nå hen. Det er det, der gør hans musik så uimodståelig. Som ordsproget: En fremmed er en ven, man endnu ikke har mødt. Musikken taler herfra for sig selv.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
741 andre er allerede tilmeldt