Blog
-1   4

Eksamenstid i idrætsfaget på læreruddannelsen

Abonner på nyt om Idrætsfaget – set fra et uddannelsesperspektiv i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvilke elementer er der i den praktiske del af idrætseksamen og hvordan kan man arbejde med udviklingen af materiale?

I denne tid forberedes der eksamen rundt omkring på de forskellige professionshøjskoler. Det at gå til eksamen handler om at kunne formidle og præsentere sig selv og den opnåede viden og kundskaber ifht kompetencemål og indholdsområder. I idrætsfaget, som er et praktisk-musisk fag, handler det også om iscenesættelse og performance. Iscenesættelse af den enkelte og gruppen som helhed.

Performance

Vi har arbejdet med begrebet ”performance”, som i dette tilfælde kan tænkes bredt, som en tilgang til den praktiske idrætseksamen, hvor mange forskellige delelementer skal præsenteres som en helhed, understøttet af en skriftlig del og en mundtlig del.

Hvilke virkemidler kan bruges?

Artiklen fortsætter under banneret

I arbejdet med at præsentere og formidle viden og kundskaber i en idrætseksamen kan man bruge forskellige visuelle og auditive effekter i form af f.eks. rum, lyd, rekvisitter, tøj og krop. Virkemidlerne skal understøtte de faglige valg i indholdsområderne, bl.a springgymnastik og parkour, dans og rytmisk gymnastik, bevægelsesdrama og boldspil, og kan binde elementerne sammen på en kreativ og æstetisk måde, så modtageren (i eksamenssituationen er det censor og eksaminator) får indtryk og oplevelse ad flere kanaler, sanse- og følelsesmæssigt.

Bevægelsesdrama

Et eksempel på udvikling af materiale til denne eksamensform er at arbejde med det dramatiske i idrætsfaget. Et bevægelsesdrama kan være med til at binde elementerne sammen og illustrere og tydeliggøre et tema. I bevægelsesdramaet kan der arbejdes med direkte og indirekte sprog, eksempelvis i form af symbolik og abstrakte bevægelser, ligeledes kan man arbejde med dagligdags og letgenkendelige bevægelseshandlinger, krops- og bevægelsesudtryk. Musikken er en stærk stemningsskaber og kan understøtte forskellige følelser og fornemmelser hos udøveren og beskueren.

Eksempler på øvelser

Det kræver tid, øvelse og mod at gå ind i denne arbejdsproces med udvikling af materiale. Nedenfor har jeg beskrevet et lille øvelsesforløb, der kan være med til at starte det kreative arbejde med bevægelsesdrama op, og skabe fokus på kropslig kommunikation og tilstedeværelse. Øvelserne er blandt andet inspireret fra dans- og dramaundervisning og gymnastikkens verden.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.086 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
367 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt