Debat

Kan vi lære noget af Covid19 ?

om os selv, vores kultur - se den "udefra"? Kan vi reflektere .... lære at "tæmme os selv - noget som filosofisk betragtes som sværere end at tæmme 10 vilde heste" ... "Ka' vi bli'e klogere"?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

EDIT EDIT ... er groft sagt Covid19-periodens "rygrad / omdrejningspunkt"

SÅ mange, har trådt i spinaten, og måttet erkende "for hurtige konklusioner" eller "er blevet klogere" - inkl. undertegnede ...

Og, jeg blev positivt overrasket, først - ift. DK's håndtering af Covid19...

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

- for, ligesom Dronning Margrethe og andre, var jeg frustreret i starten - over at en del danskere ikke tog Covid19 alvorligt.

- Noget som heldigvis ikke holdte stik - for den "fysiske, omend usynlige" fremmede gæst, blev heldigvis taget alvorligt.

Men, så begyndte jeg at reflektere, over hvorfor? ...

- for, bag en handling og valg, må der være en substans / en sammenhæng, tænker jeg.

Og, denne årsags-sammenhæng :

- jeg begyndte at tænke i "paralleller" da det ofte "fremkalder mening"...

- Vi tog Covid19-hygiejnen lige så alvorligt, som afspritningen af vores hænder, efter et besøg i Zoo's Gede-anlæg.

- Og, vi går meget ind for hygiejne og distance ... vi har alle ret til frirum, jfr. grundloven, på vores egne matrikel.

- grænser er ofte vigtigere end samvær og inklusion ("retten til at vælge fra", og anerkendelsen af denne ret).

Hvordan håndterede politikerne krisens start-faser ?

- VK's evindelige "vi ved bedre" og "derfor sidder vi og bestemmer for alle danskere" rationalitets-retorik, fik sig en uhørt og velfortjent pause.  VK var "tavse" for en stund.

- SocDem. fik lov til at tale ... måske strategisk af VK, for der kom hårde betingelser for dansk erhvervsliv etc. - de formende & definerende skulle lige pludselig "stoppe" deres virksomhed, og se på "den pulserende anti-virus indsats" fra offentligt system-side - se til fra sidelinjen (vs. i førersædet) på noget, som private virksomheder og definerende mennesker oftest har et meget anstrengt negativt forhold til.

- Senere ville VK dog igen bestemme, og begyndte igen at fremkalde VKs strategiske mest fremsatte påstand: "at SocDem & venstrefløjen var uansvarlige".

- VK var selvsagt frustrerede over, at de i chr.borg.-børnehaven af DK's flertals-befolkning var dømt ude .. men, sådan er jo blot, når nogle føler sig bedre end andre - man kan ikke altid få det man vil have, som et forkælet curling-barn ej-heller bør kunne!

Og, var det Danskerne eller Heldet ?

- der klarede denne her krise - ... for, reflektion fremkalder, at der var noget i det her "hver for sig", der passede godt ind i DK. ... og, en tanke er, at vi måske blot er vant til at være "hver for sig" .. og ikke "være sammen" med andre / på tværs.

- I Italien & Spanien var det sværere.  De er vant til "at være sammen, mange, flere-generationer, og hele tiden" ... vs. os, der i DK forlængst har evolutioneret os væk fra at "bo sammen flere familier, pga. fattigdoms-fjernelse, samt ydelser, og endelig pga. selvudvikling!) ...

- Vores "rene indbyggede held":  Måske er det ikke vores "super kryds-og-slange gode indsats" - selvom den varmer dejligt - men i stedet vores kultur, der reddede os... men, vi blev i hvertalf reddet af noget! ... indtil videre, i hvert fald ...

- Redningen var måske blot at "gøre som hidtil" (som det falde ros naturligt)?:  At gøre lidt mere, ift. at føre en distanceret selvstændig (egoistisk) hverdag.  Noget som er en simplificering, for der var nogle, der savnede noget - f.eks. familier der besøgte deres ældre på plejehjemmene (eller i hvert fald ikke ville have andre til at bestemme om de kunne/måtte dette).

- En anden udfordring, der fremkom, og som blev opprioteret:  At vi ikke kunne "behovsopfylde" - vi savnede enormt meget den flegmatisk-flotte-egofrisure, indkøbscentrene, de miljøuansvarlige shoppings-ture, forbrugs-festen.

Blive klogere :

- for dem, som åbner øjnene, og ser forbi "det genrefaste og rationelle her" ...

- mange/alle tog fejl - og bliver klogere, som det her udvikler og viser sig - som vi kommer længere ind i denne nye verden ... at rejse er at leve (og lære nyt) ... og, det gør vi i den grad, nu ...

- og jeg tog fejl, og virkeligheden "tog fusen på mig" ... og jeg glemte at tænke den danske "hver for sig" kultur ind.

- og, måske "bliver" andre også i "reflektionen" - dvs. "i nyorienterings-fasen" ... hvilket bl.a. miljø-fortalere, anbefaler...