Blog
0   5

Når organiseringen skal gå i ... fisk

Abonner på nyt om H&D-blokken i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

To opgaver – samme tema – forskellige mål. Har du 25 elever alene i et traditionel sløjdlokale? Her er et eksempel – et bud på hvordan man kan undervise når det kniber med værktøj mm. Erfarne lærere kan springe dette indlæg over…

Ikke et ord om corona - og så alligevel da eleverne blev hjemsendt inden vi var helt færdige.

Lige nu (!) har jeg tre 5. klasser med ca 25 elever i hver til håndværk og design. Vi laver et forløb som kun foregår i sløjdlokalet. Eller rettere to parallelle forløb, hvor eleverne selv cirkulere mellem de to opgaver. Begge med overskriften: En underlig fisk.

Arbejde med huljern og kølle

Artiklen fortsætter under banneret

Mange elever vil gerne prøve kræfter i med huljern og kølle. Det er ikke altid der kommer noget brugbart ud af. Da værktøjet ikke bruges så tit er det også begrænset hvor mange huljern/billedskærerjern og køller vi har. Derfor kobler jeg det op med et andet forløb: Fisk lavet med dekupørsav og genbrugsmaterialer.

Relief (frit efter Svend Erik Kristensen)

Alle elever saver et stykke uhøvlet fyrretræ på 16 cm (2 cm tykt/10 cm højt). Lindetræ eller rødel havde været mere ideelt til arbejdet.

De tegner – en meget enkel fisk som overføres til træstykket. Med stregmål markeres halvdelen af tykkelsen hele vejen rundt.

Nu hugges/stemmes der – så godt man kan ned til stregen hele vejen rundt – pas på man ikke hugger detaljer af. Når alle er færdige brænder vi billederne let af. Det gør vi udenfor med en ukrudtsbrænder.

Reliefferne brændes

Overfladen får en stålbørste til at fjerne det værste sod og så høvles så fiskens relief står tydeligt. Alle fisk sættes sammen til et stort billede.

Dekupørsavsfisk (frit efter en artikel i SLØJD)

Imens halvdelen laver dette, saver den anden halvdel fisk ud af ca 1 cm tykt høvlet fyrretræ. Fisken saves ud på hånd eller el-dekupørsav. Kanten raspes, files og slibes og dernæst sætter vi den på en pind (tynd rundstok eller bedre 2 mm gassvejsetråd. Nu kan fisken males over det hele, mens den sidder fast i en fod. Nu kommer det sjove…hvilke materialer kan vi genbruge så fisken får liv. Hvad kan vi bruge som øjne, skæl eller lign.

Færdige fisk - udstillet

Fordelen er naturligvis at der ikke opstår så mange flaskehalse i værkstedet. Eleverne kan også lære, at når noget tørrer fordi man har malet det, kan man måske arbejde videre et andet sted (det kan være svært for nogleJ)

Alle fisk – begge slags udstilles selvfølgelig et sted på skolen inden de kommer med hjem.

Tre klassers relieffer samlet og udstillet


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.183 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
356 andre er allerede tilmeldt