Selv om forældre kun skal betale mindre beløb for skolegang på profitskoler, så er det alligevel en stor del af familiens indkomst. "Så kommer der penge til skoleuniform oveni, og så betyder det, at det kun er det ene barn, der bliver sendt i skole", siger næstformand for Danmarks Lærerforening Dorte Lange.

Verdensbanken stopper støtte til profitskoler

Fattige børn har fået dårlig skole til en alt for høj pris, har det lydt fra flere internationale organisationer, som har opfordret til at stoppe investeringer i profitskoler. Nu stopper Verdensbanken investeringerne, lyder det fra præsidenten.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udviklingslande og organisationer har udtrykt bekymringer om investeringer i private profitskoler. Nu lytter Verdensbanken:

"Vores svar er, at vi indfører en indefrysning af investeringer i sådanne skoler", lyder det i et brev til det amerikanske finansministerium underskrevet af Verdensbankens præsident David Malpass.

Og det er en nyhed, som næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange er meget glad for.

"Det er en fantastisk nyhed", siger hun og fortæller, at blandt andre organisationen Education International sammen med Oxfam Ibis har kæmpet for at standse investeringer i de profitskoler, som findes i blandt andet Afrika og Sydøst-Asien.

Verdens Bedste Nyheder: Det går fremad for skoleområdet i Afrika 

Uddannelse skal være demokratisk

I oktober afleverede Oxfam et brev til Verdensbankens præsident David Malpass på vegne af 173 organisationer. I brevet opfordrede de til at standse investeringerne. Også uddannelsesrådgiver i Oxfam Ibis Kira Boe synes, at det er en fantastisk nyhed, at investeringerne nu stopper. 

"Profitskoler udnytter forældres håb om, at deres børn skal få et bedre liv. De ofrer alt for at betale for en uddannelse, der ofte viser sig at være af helt elendig kvalitet. Derfor er beslutningen om at standse al støtte til profitskoler monumental," siger Kira Boe i en pressemeddelelse.

Dorte Lange er enig.

"Det skal være en offentlig demokratisk styret indsats, når man skal uddanne verdens befolkning. Det skal være en rettighed, man har som barn", siger hun og fortæller, at på mange profitskoler er det ikke lærere, der underviser.

"På profitskoler stiller de ofte nogle mål op, som man kan opnå, hvis man følger de opstillede fremgangsmåder. Så går eleverne til test, og så kan man påvise, hvor dygtige de er blevet. Men man har ikke fået den forståelse med, som man skal have for at forstå fagene i dybden. Det skal ikke være firmaer og hurtige penge, som skal bestemme, hvad børn skal lære i skolen. Det skal være samfundet", siger Dorte Lange. 

Også udviklingslandene selv og en lang række eksperter og organisationer har kritiseret skolerne, skriver Oxfam Ibis i en pressemeddelelse. 

Corona sender 73 procent af verdens børn væk fra skolen 

Privatisering har øget uligheden

Det er IFC, Verdensbankens afdeling for investeringer i private firmaer, der har investeret i skolerne.

Tanken var, at privatisering af uddannelse både ville skabe vækst og måske frigive midler i landene til at forbedre det offentlige skoletilbud. Men det har langt fra været tilfældet, siger Kira Boe:

"I stedet har profitskoler bidraget til ulighed og fattigdom. Familier har betalt for deres børns skolegang i troen om, at privatskolen var det bedre alternativ, men for at skabe profit har skolerne blandt andet ansat uuddannede lærere og generelt presset kvaliteten helt i bund".

Hun fremhæver, at Corona-pandemien gør investeringsstoppet ekstra vigtigt:

"Der er i øjeblikket over halvanden milliard børn i verden, der ikke går i skole på grund af Corona-krisen. En del af disse børn, særligt i de fattigste lande, skal have mulighed for at vende tilbage til deres skoler. Denne krise skal ikke udnyttes af udspekulerede firmaer, der vil tjene penge på uddannelse, der er en menneskeret".

Dansk udviklingsfond investerer i profitskoler

Verdensbanken er ikke de første, der stopper støtte til profitskoler. 

I efteråret 2018 besluttede Europa-Parlamentet at stoppe støtten, sidste år i juni gjorde verdens største uddannelsesfond, the Global Partnership for Education, det samme, og nu altså også Verdensbankens privatsektorgren. (Artiklen er opdateret 21/4 2020 kl. 9.27).

Oxfam Ibis og Education International har gentagne gange opfordret til, at donorer helt stopper investeringerne i profitskoler og i stedet arbejder benhårdt på at skabe et gratis, offentligt uddannelsessystem af god kvalitet.

Læs mere

Se brevet fra Verdensbankens præsident David Malpass.