Svenske lærere skal som udgangspunkt arbejde som normalt, også selv om de har en alder, der gør dem mere udsatte, hvis får covid-19.

Sverige: Flere skoler må gå over til fjernundervisning på grund af sygemeldinger

Mens de danske skoler så småt lukker op igen, er flere svenske skoler efter påske gået den modsatte vej. De har været nødt til at gå helt eller delvist over til fjernundervisning på grund af mange lærer-sygemeldinger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sverige har valgt en markant anden strategi i håndteringen af coronapandemien end både Danmark og Norge. Samfundet er langt mere åbent, folk mødes på cafeer og restauranter og både grundskoler og daginstitutioner er som udgangspunkt åbne og har været det hele tiden.

Men flere lokale svenske myndigheder vælger nu at gå helt eller delvist over til onlineundervisning, skriver bladet Skolvärlden. Årsagen er, at mange lærere enten er sygemeldte eller er hjemme med syge børn, og de har ført til ekstremt arbejdspres på de lærere, der er på arbejde. Håbet er, at man ved at gå over til onlineundervisning kan forhindre at de lærere, der ikke er syge eller har syge børn, skal arbejde dobbelt, fordi de skal fungere som vikarer, samtidig med at de passer deres normale arbejde. Der er skoler i Sverige, hvor fraværet blandt lærerne er oppe på 50 procent i denne tid.

Lærerne er ikke taget med på råd

"Forvaltningen har været tydelig med ambitionen, men desværre ikke talt med os om, hvordan vi skal mindske arbejdsbyrden for lærerne", fortæller Lena Possbeck, som er fællestillidsrepræsentant for lærerne i Haninge Kommune til Lärarnas Riksförbunds medie Skolvärlden.

Problemet, som hun ser det, er at skolelederne har tolket kommunens beslutning forskelligt. Nogle skoler har omlagt skemaet, så alle lektioner er presset ind mellem 8 og 13. Det giver en øget arbejdsbelastning snarere end det modsatte, fortæller hun. Andre skoler har valgt andre modeller, for eksempel almindelig undervisning om formiddagen og onlineundervisning om eftermiddagen.

USA og Sverige dropper nationale test under corona-krisen

"Lærene er bekymrede og de forstår ikke hvordan de skal overkomme, både at undervise i klasseværelset og digitalt", siger hun og tilføjer at hun er urolig for om onlineundervisningen faktisk vil mindske presset på lærerne.

Ingen ret til at blive hjemme, hvis man er i risikogruppen

Grunden til det stedvise høje sygefravær kan måske findes i den strategi, Sverige har som udgangspunkt for sin håndtering af covid19-epidemien: Hvis man har forkølelsessymptomer, skal man sygemelde sig og blive hjemme, indtil to uger efter symptomerne er væk, uanset hvor små symptomerne måtte være. Men hvis man ikke har symptomer, er udgangspunktet, at man møder op hver dag og arbejder, som man de plejer. Også selv om man er ældre eller har kroniske sygdomme, der øger risikoen for et kompliceret forløb, hvis man smittes med corona. Det samme gælder, hvis man bor sammen med en person i risikogruppen.

Lærere fra hjem med smitte skal på job - hvis den smittede kan isolere sig

Læreren kan aftale med sin leder, at han eller hun får lov til at undervise hjemmefra, men det er ikke en rettighed. Det har tvunget nogle lærere til at sygemelde sig, selv om de godt kunne arbejde hjemmefra, mener Gunnar Valinder, fællestillidsmand i for Lärarnas Riksförbund i Göteborg.

"Det er dumt ikke at følge de myndighedsdirektiver, som findes", siger han til Skolvärlden med henvisning til, at Folkhälsomyndigheten, som svarer nogenlunde til den danske sundhedsstyrelse, råder til at man arbejder hjemme i det omfang det er muligt.

"Det handler ikke bare om smittespredningen, men også om hvad det siger om tilliden til lærerne. At man ikke stoler på at lærerne selv kan bedømme er alvorligt", siger han. "Vi har altså skoleledere, som tvinger lærere til at sygemelde sig. Det må de egentlig ikke, men sådan er praksis nu blevet".

De fleste svenske lærere bakker op om at holde skolerne åbne - men der er forskel fra landsdel til landsdel

Svenske fagforeninger arbejder for ret til at blive hjemme

I Sverige er der to fagforeninger, som organiserer landets lærere, nemlig Lärarnas Riksförbund og Lärarförbundet. De oplyser begge, at de ikke er tilfredse med at deres medlemmer ikke ret til at enten få fri med løn eller undervise hjemmefra, hvis de tilhører en risikogruppe. Begge fagforeninger forsøger at påvirke både lokale og nationale myndigheder til at få ændret dette, indtil videre uden held, selv om to svenske partier har stillet beslutningsforslag om at personer i risikogrupper eller med børn i risikogrupper skal kunne blive hjemme fra arbejde med en særlig ydelse.

I mellemtiden opfordrer fagforeningerne deres medlemmer til at aftale sig frem med skolelederen, der efter svensk lov er ansvarlig for, at læreren eller pædagogen er tryg og sikker på jobbet. Hvis medarbejderen tilhører en risikogruppe, skal det indgå i bedømmelsen af arbejdssituationen. Hvis skolelederen insisterer på, at medarbejderen skal møde op, er opfordringen fra de svenske lærerforeninge,r at man tager kontakt til sin arbejdsmiljørepræsentant og beder om at få lavet en risikovurdering-

Sundhedsstyrelsen ændrer linje: Børn med coronasmittede i familien skal ikke i skole

Læs mere

Skolvärlden