Blog
3   20

Lockout vs. Lockdown - Vi må holde op med at sammenligne med prøverne i 2013

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Coronakrisen og lockouten i 2013 er ikke sammenlignelige i forhold til kulturfagsprøverne. Der er kommet nye og sværere prøver i mellemtiden. Af Janne Skovbjerg og Janus Neumann

Det værste i den nuværende situation er uvisheden. Uvisheden om coronaen generelt, uvisheden om, hvornår vi er tilbage på skolerne og uvisheden om prøveafviklingen. Det er tydeligt, at efterhånden som påskeferien nu er meget nær, stiger også efterspørgslen på en udmelding fra Undervisningsministeriet om hvordan prøverne skal afvikles, og de i det hele taget skal afvikles?

I den sammenhæng er opstillet flere hypotetiske scenarier, hvilket også er blevet beskrevet her på Folkeskolen. Hvor dette ender, må tiden vise. I næste uge bliver vi nok klogere.

Sammenligning med 2013

I den verserende debat om afvikling eller ikke afvikling af prøver på den anden side af coronakrisen, bliver der lejlighedsvist sammenlignet med situationen i 2013, hvor eleverne ganske rigtigt kom til prøver, og mange forhåbentlig klarede sig godt. Det kan bare ikke.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er korrekt, at prøverne blev gennemført i 2013, efter at skolerne havde været lukket i fire uger. Ganske vist skulle der løbes lidt hurtigt, men det gik. Men at sammenligne skolelukningerne under coronakrisen og lockouten er ikke holdbart, fordi de to situationer på flere punkter er meget forskellige. Lad os se på to væsentlige forskelle: Prøveform og usikkert tidsperspektiv.

Prøveformernes forskellighed

I 2013 havde vi en prøveform, hvor læreren fandt tre kilder og lavede tre spørgsmål hertil. Et redegørende, et analyserende og et perspektiverende. Eleven gik alene op, trak og fik 40 minutters forberedelse og gik ind og fremlagde i 15 minutter. Vi kunne undervise og forberede dem helt til sidste skoledag – ja vi kunne sågar holde spørgetimer helt frem til dagen før prøven.

I 2020 kan prøven aflægges sammen eller individuelt. Eleverne trækker et emne. Herefter skal de selv finde underemne, problemstilling, kilder og lave et produkt, der kan besvare deres problemstilling ud fra kilderne. De har krav på minimum 6 timers vejledning og prøvevejledningen lægger op til, at arbejdet skal foregå i den sidste undervisningstid. Herefter skal læreren lave tre ukendte spørgsmål til hver gruppe, inden materialet skal sendes til censor 14 dage før prøven.

I 2013 kom vi tilbage d. 26. april, mange havde lavet prøvematerialet i løbet af skoleåret, så det var klar, hvis man blev trukket ud og vi havde en måned at undervise i.

I 2020 ved vi ikke, hvornår vi kommer tilbage, vi kan ikke lave noget som helst, før eleverne er langt i deres proces, og vi aner ikke, om vi får noget undervisningstid før prøven.

Aflys

Hvis vi ikke kommer tilbage efter påske, ser vi ingen anden mulighed end at aflyse udtræksprøverne i år. Det vil lægge et unødigt pres på eleverne, der i forvejen er står i en presset situation. En gennemførsel under disse rammer virker uovervejet. I forvejen er man på alle fronter presset alene ved en mulig afvikling af de bundne prøver.

Vi frygter især, at de fagligt svage elever vil bukke under.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

What do you want to do ?
New mail
Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.006 andre er allerede tilmeldt